Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Evropska unija sjutra raspravlja o događajima u Crnoj Gori

Zvaničnici EU ranije su dešavanja na Cetinju ocijenili zabrinjavajućim

Šefica Delagacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa informisaće sjutra Savjet EU o posljednjim dešavanjima u Crnoj Gori koji su izazvani ceremonijom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Zvaničnici EU ranije su dešavanja na Cetinju ocijenili zabrinjavajućim.

“Svaka upotreba sile mora biti mjerena i proporcionalna u svakom trenutku. Pozivamo na uzdržanost i očekujemo od svih nadležnih organa da propisno istraže i osiguraju efikasno sudsko praćenje svih slučajeva nasilja, kako protiv demonstranata, tako i nad službenicima policije”, izjavila je portparolka Evropske Komisije Ana Pisonero.

Ona je istakla da je sloboda okupljanja osnovno pravo EU, međutim je podvukla da se to, istovremeno, treba primjenjivati bez štete po javno zdravlje i uz puno poštovanje vladavine prava, javnog reda i bezbjednosti svih građana Crne Gore.

U nedjelju, 5 septembra je na Cetinju ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije. Ceremonija je protekla uz brojne incidente, desetine povrijeđenih i angažovanjem jakih policijskih snaga.

Popa će sjutra odgovarati i na pitanja predstavnika delegacija članica EU u Savjetu u vezi sa situacijom u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve