Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Evropska služba za vanjske poslove cijeni proevropsku orjentaciju i strateške pozicije Crne Gore

Generalni sekretar Sanino istakao je da EU jasno zapaža posvećenost Crne Gore da slijedi viziju Unije i njenu vanjsku politiku.

Pozitivne poruke susreta ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije ukazuju na to da Zapadni Balkan ima geostratešku važnost za Evropsku uniju, rekao je Đorđe Radulović ministar vanjskih poslova u razgovoru sa Stefanom Saninom, generalnim sekretarom Evropske službe za vanjske poslove (EEAS), saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

“Radulović je ocijenio da zaključak ministara EU, koji govori u prilog tome da bi trebalo ubrzati proces evropske integracije za Crnu Goru, vidimo kao još jednu potvrdu posvećenosti EU našem evropskom putu. Ovakav stav Unije, kako je istakao, u potpunosti se podudara sa principima kojima se Crna Gora vodi, naročito u dijelu prihvatanja nove metodologije pregovora, koju vidimo kao motivaciju za ubrzavanje procesa i intenziviranje političkog dijaloga”, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, Radulović je dodao da je EU geopolitička orjentacija naše države, a da je potvrđuje ohrabrujući rezultat novih anketa prema kojima 80 odsto stanovništva podržava članstvo u Uniji. To je, kako je naveo, još jedan razlog za ubrzanje procesa koji će nas dovesti do tog cilja, naročito u domenu vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Generalni sekretar Sanino istakao je da EU jasno zapaža posvećenost Crne Gore da slijedi viziju Unije i njenu vanjsku politiku.

„Cijenimo proevropsku orjentaciju vaših građana koji u visokom procentu podržavaju članstvo u evropskoj porodici i srećni smo što Crna Gora dijeli naše strateške pozicije”, istakao je on.

Na toj liniji, dodaju,  sagovornici su izrazili očekivanje da će biti održana Međuvladina konferencija sa našom zemljom tokom aktuelnog portugalskog predsjedavanja Savjetom EU.

“Radulović je ocijenio da su, imajući u vidu da Crna Gora snažno podržava evropsku agendu svojih susjeda, zaključci debate ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u tom kontekstu veoma ohrabrujući”, ističu iz ministarstva.

Dodatno  je istakao da je regionalna saradnja jedan od prioriteta naše vanjske politike, te da komunikacija u okviru regionalnih inicijativa ubrzava ekonomski i sveukupni razvoj, što će, kako je naveo, doprinijeti članstvu u EU, kao ideji koja je zajednička državama Zapadnog Balkana.

“Govoreći o „Konferenciji za budućnost Evrope” koja je simbolično otvorena na njen dan- 9. maja, sagovornici su se saglasili da će dati doprinos razumijevanju EU, kao uniji zajedničkih demokratskih vrijednosti, te da će, baš kako je kazao francuski predsjednik Makron, Evropa ponovo otkriti put „velikih projekata, velikih ambicija i velikih snova”. Na toj liniji, ministar Radulović je istakao da se „budućnost dešava sada” i da Crna Gora, snažno vjerujući u svoje evropsko opredjeljenje, pozdravlja ovaj projekat koji će dati svoj doprinos oblikovanju EU u vremenu koje dolazi”, zaključuju u saopštenju. n

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve