Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu

Izaslanica Šuc je istakla da je pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji zajednički interes od strateškog značaja za obje strane

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu i za ovaj region ne postoji „plan B“. Crna Gora i region će u tome imati podršku SR Njemačke kao jednog od utemeljivača EU, poručila je izaslanica Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savjet Evrope Suzane Šuc na sastanku sa glavnom pregovaračicom, Zorkom Kordić.

Izaslanica Šuc je istakla da je pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji zajednički interes od strateškog značaja za obje strane.

Kazala je da je Crna Gora do sada bila predvodnik integracionog procesa na Zapadnom Balkanu i izrazila očekivanje da će tako nastaviti i u narednom periodu. U tom kontekstu je pozdravila planove Crne Gore za fokusiranje napora na reformu vladavine prava kao prioritet.

Ona je, takođe, ukazala na značaj revidirane metodologije pristupanja koja, kako je istakla, pregovorima, osim tehničke, donosi i političku dimenziju i intenzivniji dijalog između država kandidata i država članica EU.

“„Pristupanje Evropskoj uniji je od strateškog značaja za Crnu Goru, jer predstavlja vodilju reformi u državi zahvaljujući kojima se postepeno približavamo standardima i vrijednostima EU“, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Kordić je informisala sagovornicu o radu pregovaračke strukture i ostvarenim rezultatima koji nisu obuhvaćeni posljednjim izvještajem Evropske komisije.

U susret održavanju Međuvladine konferencije između Crne Gore i EU, Kordić je ukazala da će vladavina prava i ekonomski oporavak biti ključni elementi crnogorske pozicije,s jasnom vizijom za realizaciju ključnih obaveza u skladu sa Akcionim planom adresiranja preporuka EK iz Izvještaja za 2021.

Kako je kazala, reforma vladavine prava i ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 ostaju apsolutni prioritet u narednom periodu, i u tom dijelu se očekuje i konstruktivni doprinos Skupštine Crne Gore.

Kordić je ocijenila veoma važnom i kvalitetnom saradnju Crne Gore sa SR Njemačkom i podršku koju ta država pruža u procesu pregovora, imajući u vidu da Njemačka važi za tradicionalnog promotera politike proširenja EU na Zapadni Balkan, što je dokazala i pokretanjem Berlinskog procesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve