Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Evropska komisija: Crnoj Gori treba napredak, a ne nazadovanje u sprovođenju reformi

Napominju da Crna Gora mora obezbijediti širok proces konsultacija prilikom prilikom usvajanja novog zakonodavstva i aktivnosti koje su ključne za uspjeh procesa reformi u oblasti vladavine prava

Na putu ka Evropskoj uniji, Crna Gora treba da postigne dalji napredak u reformi vladavine prava, uključujujući napredovanje, a ne nazadovanje u sprovođenju reformi pravosuđa. To su Pobjedi kazali iz Evropske komisije, komentarišući Predlog zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Napominju da Crna Gora mora obezbijediti širok proces konsultacija prilikom prilikom usvajanja novog zakonodavstva i aktivnosti koje su ključne za uspjeh procesa reformi u oblasti vladavine prava.

Predlogom Zakona čiji su potpisnici poslanici Slaven Radunović, Dragan Krapović, Branka Bošnjak, Dragan Ivanović i Miloš Konatar, predviđeno je ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva, a formiranje Tužilaštva za organizovani kriminai i korupciju, čime prestaje mandat dosadašnjim specijalnim tužiocima.

-Vladavina prava jedna je od osnovnih vrijednosti EU i kao takva, presudni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju EU. U cilju daljeg napredovanja na putu ka EU i ispunjavanja privremenih mjerila za poglavlje 23 pregovora o pristupanju EU, Crna Gora treba da postigne dalji napredak u reformama vladavine prava, uključujući unapređenje, a ne nazadovanje u sprovođenju reformi pravosuđa – rekla je Pobjedi Ana Pisonero, porparolka Evropske komisije.

Iz Evropske komisije podsjećaju da je usvajanje ustavnih amandmana iz 2013. godine kojima se jača nezavisnost i odgovornost pravosuđa bio preduslov da Crna Gora otvori pregovore o pridruživanju sa EU.

-Postoji posebno privremeno mjerilo u poglavlju 23 koje zahtijeva da Crna Gora sprovede ove ustavne amandmane u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i evropskim standardima i najboljom praksom. Ovo takođe važi za zakone poput Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom tužilaštvu – navela je Pisonero.

Pisonero je kazala da Crna Gora mora da obezbijedi širok i sveobuhvatan proces konsultacija prilikom pripreme novog zakonodavstva i aktivnosti koje su ključne za uspjeh procesa reformi u oblasti vladavine prava.

-Kao rezultat već sprovedenih reformi, Crna Gora ima uspostavljena tijela i mehanizme koji osiguravaju sudsku i tužilačku nezavisnost i odgovornost. Ohrabrujemo Crnu Goru da dosljedno koristi ove mehanizme i da nadograđuje rad na daljem razvoju rezultata i svojih dosadašnjih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala – zaključila je Pisonero.

Njemački ambasador u Crnoj Gori kazao je da vjeruje da Vlada u koordinaciji sa EU radi na izmjenama Zakona o tužilaštvu.

-Ubijeđen sam u to da nova Vlada, kad vrši izmjene tog zakona, to radi u bliskoj koordinaciji sa evropskim partnerima. Jer, mi smo rekli da je to centralna oblast za pitanje da li se Crna Gora kreće ka EU, ili stagnira, ili ide čak korak unazad i to je zaista važno pitanje – ocijenio je Veber, u emisiji “Fokus” TVCG.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve