Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

EVROPA I SAD JASNI Picula: Stara-nova većina nudi neodržive opcije; Ambasada SAD ponavlja da DF nije njen partner

Iz američke ambasade su ponovili da Demokratski front ne vide kao partnera, dok iz Evropskog parlamenta upozoravaju da Crnoj Gori nije potrebna Vlada u kojoj sjede predstavnici partija koje su pod uticajem Rusije i predsjednika Vladimira Putina

Nakon što je predsjednik Vlade kojem je izglasano nepovjerenje u Parlamentu, Dritan Abazović, u intervjuu za Glas Amerike ponovio da će zajedno sa DF-om glasati za inicijativu o razrješenju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, te da je URA garant da Vlada sa DF-om ne bi odstupila od evroatlanskog kursa, Gradska RTV obratila se mailom zapadnim ambasadama u Podgorici i evropskim zvaničnicima sa pitanjem kakav će biti njihov stav ako Abazović ne odustane od formiranja Vlade sa političkim liderima koje je predsjednik Rusije Vladimir Putin 2019. godine u Beogradu nazvao pravim herojima i koji su tada izjavili da Putina smatraju svojim predsjednikom.

Iz američke ambasade su u odgovoru Gradskoj televiziji ponovili da Demokratski front ne vide kao partnera, dok iz Evropskog parlamenta upozoravaju da Crnoj Gori nije potrebna Vlada u kojoj sjede predstavnici partija koje su pod uticajem Rusije i predsjednika Vladimira Putina.

Premijer kome je izglasano nepovjerenje u Skupštini, Dritan Abazović, uprkos upozorenjima zapadnih partnera, ne odustaje od namjere da u saradnju sa Demokratskim frontom konstituiše treću Vladu u dvije godine. Kako je naveo u razgovoru za Glas Amerike tokom boravka u Njujorku, upozorenja SAD-a i EU je čuo, ali smatra da nijesu obavezujuća.

“Vi njihove stavove možete da tumačite ovako ili onako. Ja neću interpretirati njihove stavove, oni imaju pravo na to. Isto tako mi imamo pravo da uređujemo stvari u svojoj državi”, kazao je Abazović.

Proruski savez, čije je lidere Andriju Mandića i Milana Kneževića predsjednik Rusije Vladimir Putin u Beogradu 2019. godine nazvao “pravim herojima”, SAD ne vide kao partnera i to su ponovili više puta. U odgovoru na pitanje Gradske televizije kakav će biti njihov stav ako Abazović istraje u namjeri da sa DF-om formira Vladu, pozivaju političke lidere da stanu na stranu demokratije, a ne autokratije.

“SAD su više puta govorile da ne vidimo DF kao partnera. DF nije uspio da pokaže liderstvo u unapređenju ključnih reformi potrebnih za pristupanje Crne Gore EU i očigledno ne dijeli evropske vrijednosti, što se najjasnije pokazalo u odbijanju da javno osudi brutalni agresorski rat Rusije protiv Ukrajine. Kako će biti konstituisana vlada, odlučuje Crna Gora, ali pozivamo sve crnogorske lidere da nastave evroatlantski put Crne Gore, stanu na stranu demokratije, a ne autokratije, i solidarišu se sa hrabrim ukrajinskim narodom”, navodi se u odgovoru Ambasade SAD u Podgorici Gradskoj TV.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula kaže u odgovoru na pitanje Gradske TV da predloženo rješenje stare parlamentarne većine ne izgleda kao održiva opcija i da su izbori u ovom trenutku najbolje rješenje za izlazak iz krize.

“Crna Gora je nezavisna, međunarodno priznata demokratska republika koja ima svoj ustav i institucije i povijest teško izborene državnosti pa ne znam je li doista većini građana Crne Gore prihvatljiv kandidat s poviješću takvih izjava i stavova. Stara-nova većina u crnogorskoj skupštini kao da je uspjela nakon pada kratkotrajne manjinske vlade iznjedriti još manje održive opcije za provedbu neizbježnih reformi. Crna Gora pokazala je da može provesti slobodne izbore pa građani, koji u velikom postotku podržavaju članstvo u EU, imaju pravo da daju legitimitet nekoj novoj većini koja bi vodila zemlju u smjeru kojeg oni odaberu. Za zemlju je najvažnije da se prekine ovakva blokada političkog odlučivanja i rada institucija”, rekao je Picula.

Pitanje o tome kakav će biti njihov stav ukoliko Abazović formira Vladu sa ljudima koji Vladimira Putina nazivaju svojim predsjednikom uputili smo i abmasadama Velike Britanije, Njemačke, Italije, Francuske, Češke, Delegaciji EU u Crnoj Gori, kao i specijalnom izvjestiocu za Srbiju u EP Vladimiru Bilčiku i portparolki EK Ani Pizonero Hernandez, ali odgovore nijesmo dobili.

Predsjednik NSD Andrija Mandić i lider DNP Milan Knežević sastali su se prije tri godine u Beogradu sa predsjednikom Ruske federacije, Vladimirom Putinom, saopšteno je iz Demokratskog fronta (DF).

“Mandić i Knežević su predsjedniku Rusije prenijeli pozdrave srpskog naroda iz Crne Gore i tom prilikom istakli da ga većinska Crna Gora doživljava i kao svog predsjednika, kao što su u vrijeme knjaževine i kraljevine Crne Gore ruskog cara doživljavali kao svog”, navode iz partije.

Dodaju da se Putin zahvalio liderima DF-a i poželio im sve najbolje, poručujući da izdrže.

“Vi ste pravi heroji’”, kazao je Putin liderima Demokratskog fronta, prenijeli su iz partije.

Zanimljivo je da je na originalnoj fotografiji i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović ali njega nema na fotografiji koju je poslao DF.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZekovic
27.09.2022-19:24 19:24

Poštovane EU i SAD diplomate. Nasjeliste na na driblinge pokvarenog političkog šarlatana. Ni u jednom momentu nijeste htjeli da čujete gals običnog građanina Crne Gore, koji je dobro i na vrijeme vidio što rade i kuda vode Crnu Goru ovi zločinci i neprijatelji čovječanstva. Građeni Crne Gore nepogrešivo i nepokolebljivo streme evropskim i svjetskim ljudskim vrijednostima, i neće dozvoliti da Crna Gora skrene sa toga puta. A vi se spremite da Crnu Goru brzo primite u EU. Nećete vjerovati koliko će to značiti za EU, a da će Crnoj Gori mnogo pomoći toga smo odavno, evo 40 godina svjesni i… Pročitaj više »

Lea
28.09.2022-07:10 07:10

Prica pricina, svima puna usta o prijateljstvu Crnoj Gori, najljepsim zeljama itd, ali polako klizimo u balkanski lonac i to kao nevazni , mali, a mi ovdje vatamo se za vratove oko nekakvih papira, sve u svemu nas posao niko nece zavrsiti.