Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

EU zaključila sporazum o saradnji Crne Gore i Fronteksa

Sporazum je zaključen i sa Srbijom

Evropska unija je zaključila sporazum o saradnji Crne Gore sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu – Fronteks, u upravljanju granicama.

Foto: Ilustracija

Sporazum je zaključen i sa Srbijom.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, kazao je da su to dobre vijesti koje još jednom potvrđuju čvrsto partnerstvo EU sa Crnom Gorom i Srbijom.

Sporazum sa Crnom Gorom će stupiti na snagu 1. jula.

Prvi sporazum o saradnji u upravljanju granicom zaključen je sa Albanijom 2019. Nakon toga, Frontek je 22. maja 2019. pokrenuo prvu zajedničku operaciju na teritoriji susjedne države koja nije članica EU.

Slični sporazumi o statusu parafirani su i sa Sjevernom Makedonijom (jul 2018.) i Bosnom i Hercegovinom (januar 2019.) i čekaju finalizaciju.

Sporazum sa Frontex-om će doprinijeti unapređenju granične bezbjednosti i zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija, a, samim tim, i još boljoj zaštiti naših granica od svih oblika kriminala.

Frontex je osnovan 2004. godine kako bi pomogao zemljama Evropske unije (EU) i zemljama pridruženima šengenskom prostoru pri zaštiti granica područja slobodnog kretanja unutar Unije.

Agencija je 2016. je postala zadužena i za evropsku graničnu i obalsku stražu, pri čemu je proširila svoju ulogu sa migracijskih kontrola na upravljanje granicama i preuzela veću odgovornost za prekogranični kriminal.

Frontex je jedno od najvažnijih tijela Evropske unije u području slobode, sigurnosti i pravde.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve