Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

EU zabrinuta zbog jučerašnjeg glasanja u parlamentu: Akti moraju biti u skladu sa Ustavom

Portparolka EK poručila da se Zakonom o predsjedniku mijenjaju njegovi prerogativi

Evropska unija je zabrinuta zbog jučerašnjeg usvajanja Zakona o predsjedniku kojim se zapravo mijenjaju prerogativi predsjednika kroz usvajanje zakona po hitnom postupku, kazala je za Pobjedu, portparolka Evropske komisije, Ana Pisonero Hernandez.

– Svi zakonodavni akti treba da budu u skladu sa Ustavom. Ovo pitanje je posebno osjetljivo zbog odsustva efikasnog ustavnog suda, gdje parlament u više navrata nije uspio da imenuje potreban broj sudija kako bi obezbijedio njegovo pravilno funkcionisanje. Članovi Ustavnog suda moraju biti hitno imenovani – poručuje Pisonero Hernandez.

Evropska unija pozvala je političke aktere da tragaju za brzom deeskalacijom i dogovore se o rješenju “trenutnog političkog ćorsokaka”, kako bi se ostvarila želja građana Crne Gore da se pridruže EU.

– Godišnji izvještaj EU izrazio je zabrinutost povodom pitanja vladavine prava i odsustva političkog dijaloga – podsjetila je Pisonero.

I ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa istakla je da sudije Ustavnog suda moraju biti hitno izabrane.

“EU poziva sve političke aktere da rade na brzom smirivanju tenzija i da se dogovore o rješenju trenutne političke blokade, kako bi u skladu sa željom građana ostvarili napredak u pristupanju EU”, ponovila je Popa.

Podsjećamo, i ambasada Češke Republika, koja predsjedava Evropskom unijom prenijela je zabrinutost zvaničnog praga zbog kršenja Ustava usvajanjem Zakona o predsjedniku kojim se prema njihovoj ocjeni jasno zloupotrebljavaju ustavne odredbe.

Glasovima „stare“ većine u crnogorskom parlamentu juče su, sa 41 glasom za i bez prisustva opozicije, izglasane izmjene Zakona o predsjedniku države koje predviđaju niz neustavnih odredbi kojima poslanici DF-a, Demokrata, Ure, SNP-a žele da primoraju Mila Đukanovića da predloži mandatara za sastav vlade ili da ga izopšte iz te procedure.

Kako je zakon usvojen po hitnom postupku, Đukanović je dužan da ga u roku od tri dana potpiše ili vrati Skupštini na ponovno odlučivanje. Ukoliko vrati zakon parlamentu, a poslanici ga ponovo izglasaju, predsjednik države će, shodno Ustavu, morati da proglasi ponovo usvojeni zakon.

Kako Ustavni sud sa tri člana nije funkcionalan, ostaje nejasno kakav je pravni i politički rasplet moguć ukoliko Đukanović i drugi put odbije da proglasi izmijenjeni Zakon o predsjedniku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
02.11.2022-17:30 17:30

DFu i njegovim satelitima iz takozvane većine Evropa više nije prioritet više no Miloradu Dodiku…

RIR
02.11.2022-17:43 17:43

…dritangi ,ovako odgovara /vučicu i ruskim krvožderima/ da što vise obesmisle sve u CG -To vučic diktira dritangi i četnickom vojvodi…a EU dok ne pokaže zube Srbiji bice sve gore…

Miralem
02.11.2022-18:05 18:05

Nije meni sto su Cetnicke partije -DF-SESELJEVI DEMOKRATE Zle i OCE da uniste sve sto se zove CRNOGORSKO a vjerujte da Zlociniska URA- sve su ovo PREDLOZILI- JELUSIC-ZORONJIC-MAROVIC oni su glavni predlagaci i krivci !! Abazovic nije zadovoljan sa ovim skandalom niti bi on glasao !V jerujte da je veci prijatelj Crnogorcima -Mandic-Knezevic-od ovih DUSMANA -CG-Zoronjic-Jelusic-Marovic-ADZIC !!!!ZAPAMTITE-EVROPA SAD CE IH POLOMITI SVE OVE NEPRIJATELJE CG KAD BUDU IZBORI -NI CENZUS PROCI NECE-NESTACE-CETNICKI DF-SESELJEVI DEMOKRATE I ZLOCINSKA URA -KA LANJSKI SNIJEG-!!!

BMX
02.11.2022-18:45 18:45

Crna Gora je institucionalno urušena, bezbjednosno kompromitovana, identitetski obezličena, međunarodno marginalizovana, evro-integracijski izbrisana, ekonomski devastirana, medijski kolonizovana, građanski antagonizovana – Crna Gora je danas u najtežem položaju u poslednjih nekoliko decenija.

Lea
03.11.2022-06:34 06:34

Ko jos nije shvatio da politicari bjeze od EU taj ne vidi nista, a izjava Jelusicke kojom objaanjava potrrbu za ovim nakaradnim zakonom je vrh cinizma