Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

EU ponovo uspostavila kredibilitet na Zapadnom Balkanu

Varhhelji je izjavio da je Zapadni Balkan veliki izazov i veliki prioritet za Evropsku uniju i ocijenio da je Evropska komisija uspjela ponovo uspostaviti kredibilitet Unije u toj regiji

Evropska unija na jesen planira ekonomski razvojni i investicioni plan za cijeli region, kaže evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Varhhelji je izjavio da je Zapadni Balkan veliki izazov i veliki prioritet za Evropsku uniju i ocijenio da je Evropska komisija uspjela ponovo uspostaviti kredibilitet Unije u toj regiji.

U video intervjuu za američku organizaciju Advocacy Anywhere rekao je da je EK, čiji je član šest mjeseci, naporno radila da uspostavi snažnije prisustvo EU-a na Zapadnom Balkanu i ocijenio da je u tome i uspjela, prenosi Beta.

Kazao jeda EU, nakon samita sliderima Zapadnog Balkana u maju u Zagrebu, za ranu jesen planira ekonomski razvojni i investicioni plan za cijeluregiju.

“Cilj je da se Zapadni Balkan jače uveže sa privredama i društvima EU-a”, rekao je Varhelji, naglašavajući da se sve zemlje Balkana žele pridružiti EU, čiji su dio i u geografskom i u sociološkom smislu.

Govoreći o odnosu EU-a i SAD-a, kazao je da “u susjedstvu vidi neke ključne izazove” koje Brisel ne može riješiti bez saradnje sa Va[ingtonom, a kao primjer je naveo dijalog Srbije i Kosova.

Dodao je da je saradnja EU-a i SAD-a neophodna i u rješavanju problema vezanih za Ukrajinu i Bliski istok.

Varhelji je rekao da želi da vjeruje da, bez obzira na medijske špekulacije, takva saradnja EU-a i SAD-a na terenu postoji i dodao da se trudi da ponovo izgradi osjećaj povezanosti između dvije strane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve