Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

EU očekuje da Crna Gora ukine imunitet od izručenja državljana SAD

Vlada Crne Gore radi na ukidanju bilateralnog Sporazuma ''član 98'' Rimskog statuta iz 2007. godine, kojim su građani SAD izuzeti iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda

Crna Gora treba da sa Evropskom unijom (EU) uskladi stajalište o svom bilateralnom Sporazumu o imunitetu koji je potpisala sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji je oprečan evropskim načelima, saopštio je Radiju Slobodna Evropa (RSE) portparol EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Peter Stano.

Dodaje i da je to uslov za privremeno zatvaranje pregovaračkog poglavlja 31. koje se odnosi na vanjsku, bezbjednosnu i odbrambenu politiku.

Vlada Crne Gore radi na ukidanju bilateralnog Sporazuma “član 98” Rimskog statuta iz 2007. godine, kojim su građani SAD izuzeti iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda. Njime se Crna Gora obavezala da tom sudu neće izručivati državljane SAD koji bi mogli biti optuženi za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Stano je naveo da je taj bilateralni sporazum o imunitetu u suprotnosti sa Zajedničkim stajalištem EU-a o integritetu Rimskog statuta, time i vodećim načelima EU-a o bilateralnim sporazumima o imunitetu.

„Kako bi se privremeno zatvorilo poglavlje 31 (vanjska, sigurnosna i obrambena politika), očekuje se da Crna Gora, kao potpisnica Rimskog statuta o uspostavljanju Međunarodnog krivičnog suda, u potpunosti uskladi svoju poziciju sa Zajedničkim stajalištem EU-a“, saopštio je evropski portparol.

Povodom informacije da Vlade Crne Gore planira da ukine bilateralni sporazum sa SAD o imunitetu, RSE je zatražila komentar i u Ambasadi SAD u Crnoj Gori.

„SAD snažno podržavaju priključivanje Crne Gore Evropskoj uniji. O bilo kojem bilateralnom sporazumu koji je u pitanju razgovaraćemo kao saveznici i prijatelji”, odgovoreno je iz Ambasade SAD u Podgorici.

Podsjetimo, iz Vladine Kancelarije za evropske integracije su ranije saopštili RSE da će se ukidanje Sporazuma o izuzimanju američkih državljana od jurisdikcije Međunarodnog krivičnog suda odvijati uz uvažavanje obaveza prema međunarodnim partnerima.

“Biće nastavljene aktivnosti u cilju postupnog iznalaženja optimalnog modela, prihvatljivog svim stranama”, naveli su iz Kancelarije za evropske integracije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve