Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

EU će dodatno pomoći ZB u borbi sa posljedicama pandemije

Na poziv evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Olivera Varheljija, ministar Srđan Darmanović je učestvovao na video konferenciji ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Ministartsva vanjskih poslova

Na poziv evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Olivera Varheljija, ministar Srđan Darmanović je učestvovao na video konferenciji ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Ministartsva vanjskih poslova.

“Učesnici su diskutovali na temu epidemiološke situacije u regionu i postepenog otvaranja granica, u cilju bržeg oporavka ekonomija od posljedica pandemije virusa COVID-19. Zajednički je ocijenjeno da se jedino saradnjom i razmjenom informacija može što brže dostići željeni cilj. Komesar Varhelji je saopštio sagovornicima da je Evropska unija spremna da nastavi s podrškom državama regiona, te da je i na toj liniji potrebna kontinuirana razmjena informacija u pogledu analize potreba.

Ministar Darmanović je saopštio da je Crna Gora, zahvaljujući spremnosti i kompetentnosti prvenstveno zdravstvenih, te ostalih nadležnih institucija, uspjela da suzbije epidemiju virusa COVID-19 i da je značajan period bila bez prisustva virusa korona, te da je po otvaranju granica njegovo prisustvo opet zabilježeno, ali da je situacija pod kontrolom. Dodao „da je strateška politika Vlade u ovom pogledu da nastavlja otvaranje granica u cilju što skorijeg oporavka ekonomije, uz održavanje stabilne epidemiološke situacije i zaštite zdravlja u zemlji“”, navodi se u saopštenju.

On je, dodaju u saopštenju, upoznao sagovornike s mjerama koje je Vlada preuzela i na zaštiti ekonomije.

“U tom smislu, istakao zahvalnost Evropskoj uniji za finansijsku podršku. Upoznao sa odlukama Nacionalnog koordinacionog tijela u pogledu kategorizacije i uslovima ulaska u Crnu Goru.

Sagovornici su zajednički ocijenili da je ekonomsku krizu moguće premostiti saradnjom, solidarnošću i povjerenjem, u cilju izbjegavanja drugog talasa virusa COVID-19”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve