Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Kaljulaid – Đukanović: Crna Gora doprinosi bezbjednosti, da vas uskoro vidimo i u EU

Kazala predsjednica te zemlje Kersti Kaljulaid, tokom zvanične večere koju je priredila u čast paredsjednika Crne Gore Mila Đukanovića

Estonija kao mala zemlja uvijek iskoristi priliku da preporuči Crnu Goru kao dobru članicu NATO-a i pouzdanog saveznika, kazala je predsjednica te zemlje Kersti Kaljulaid, tokom zvanične večere koju je priredila u čast paredsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Kaljulaid je, između ostalog, poručila da je Crna Gora dobro došla u NATO i da nije neko ko konzumira, već doprinosi bezbjednosti.

“Ona je Crnoj Gori poželjela da je uskoro vidi unutar EU, a za njom i druge članice”, navodi se u saopštenju.

Đukanović je naglasio da je Crna Gora sa punom sviješću o izazovima spremna da radi na njihovom savladavanju i usvajanju reformi.

“Proces pregovora vidimo kao odličnu priliku da savladamo vještine i da kad postanemo članica, budemo organski dio evropske zajednice”, kazao je on.

Dodao je i da je pregovaranje prilika da učimo, a ne puki proces.

“Predsjednici su razgovarali o modelima ekonomskog razvoja i regionalne saradnje u tom kontekstu. Podcrtan je značaj usvajanja novih znanja i primjene savremenih tehnologija i u investicionim projektima”, ističe se u saopštenju.

Đukanović je kazao da je iskustvo baltičko-nordijskog formata veoma značajno za Zapadni Balkan, ali i za Evropu.

“Ekspertiza i socijalna odgovornost u biznisu su ključni za kredibilitet kapitala”, ocijenio je on.

Đukanović i Kaljulaid su razmiijenili mišljenja i o aktuelnim regionalnim i globalnim prilikama. Na zvaničnoj večeri u Talinu bio je i šef delegacije EU u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav, bivši estonski diplomata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve