Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Eskobar: U CG neki politički akteri ne dijele demokratske vrijednosti

On je naveo da se nada da će političke partije staviti identitetska pitanja po strani i zajedno napredovati u konkretnim aspektima koji su bitni za javnost, uključujući borbu protiv koronavirusa, ekonomski rast i borbu protiv korupcije

Sjedinjene Američke Države (SAD) neće oklijevati da koriste sankcije kako bi poslale snažnu poruku korumpiranim i destabilišućim akterima u regionu, poručio je specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

Eskobar je, u intervjuu agenciji MINA, naveo da lideri Zapadnog Balkana moraju da rade u interesu građana, umjesto za svoje lične i partijske interese.

-Nećemo oklijevati da koristimo sankcije ili ostale mehanizme da pošaljemo snažnu poruku korumpiranim i destabilišućim akterima-, kazao je Eskobar.

On je ocijenio da identitetska politika, koja dijeli i koja je kočila napredak regiona u prošlosti, nije ništa uradila u pogledu interesa ljudi sa Zapadnog Balkana.

-SAD će biti partner onima koji imaju konstruktivni, a ne destruktivni pristup budućnosti ovog regiona, koju karakteriše EU i NATO članstvo, kao i dinamična i transparenta ekonomija. Balkan je najbrže rastući region u Evropi, pa bi ostvarivanje tog ekonomskog potencijala trebalo da bude u vrhu prioriteta Crne Gore. Veoma je frustrirajuće i kontraproduktivno to što političari i ostali akteri eksploatišu identitetske teme kako bi dobili političke poene nauštrb ekonomskog napretka i regionalnog pomirenja-, rekao je Eskobar.

On je dodao da je to česta taktika na Zapadnom Balkanu, gdje politički lideri koriste istorijske podjele da, kako je kazao, siju razdor među glasačima i blokiraju napredak država.

-Da bi Crna Gora napravila konkretan napredak na svom evroatlantskom putu, politički lideri, civilno društvo i svi koji vjeruju u evropsku budućnost države, moraju da rade zajedno da bi stvorili građansko društvo. U takvom društvu religija, nacionalnost i etnicitet neće određivati da li se neko osjeća bezbjednim i ravnopravnim članom zajednice- poručio je Eskobar.

Kako je kazao, najzahtjevniji dio njegove uloge je to što svjedoči traćenju ogromnog potencijala Zapadnog Balkana.

-Zaista vjerujem da Crna Gora i Zapadni Balkan imaju kapacitet da budu ekonomski motor Evrope-, poručio je Eskobar.

Na pitanje kako gleda na Memorandum koji su potpisali Građanski pokret URA, Civis, Socijalistička narodna partija i manjinske stranke, Eskobar je naveo da SAD nemaju zvaničan stav u pogledu tog političkog dogovora.

-Ipak, podržavamo one koji su za suverenu, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru, koja je pozicionirana u evroatlantskim institucijama-, rekao je Eskobar.

Upitan da li svi politički akteri u Crnoj Gori dijele te vrijednosti, on je odgovorio odrično.

-Rekao bih da ne. U Crnoj Gori, kao i u drugim državama regiona, iznova svjedočimo šteti koju nanose akteri, koji cinično manipulišu identitetskim pitanjima za sopstvene ciljeve-, rekao je Eskobar.

On je naveo da se nada da će političke partije staviti identitetska pitanja po strani i zajedno napredovati u konkretnim aspektima koji su bitni za javnost, uključujući borbu protiv koronavirusa, ekonomski rast i borbu protiv korupcije.

Upitan kako gleda na indicije da će manjinska vlada riješiti političku krizu u Crnoj Gori, on je kazao da nije posao SAD da određuje sastav vlade, već da to rade crnogorski glasači.

-Kao prijatelj, partner i NATO saveznik, želimo za Crnu Goru ono što i većina njenih građana – bezbjednu i prosperitetnu budućnost, u kojoj će država dobiti zasluženo mjesto unutar EU. Crna Gora se može pohvalititi visokim nivoom obrazovanja, nevjerovatnim prirodnim ljepotama i snažnim civilnim sektorom. Kao i uvijek, SAD su spremne da podrže Crnu Goru u postizanju svog punog potencijala-, zaključio je Eskobar

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve