Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Eskobar: Rusija će pokušati da se umiješa u predizbornu kampanju za predsjedničke izbore

Eskobar je rekao kako smatra da će institucije Crne Gore imati sposobnost da traže javnost i transparentnost u izbornoj kampanji

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je kako misli da će Rusija pokušati da ubaci nezdrave narative da izazove unutrašnje tenzije i sukobe u Crnoj Gori u predizbornom periodu, ali ističe kako ima povjerenje u crnogorske institucije da se suprotstave tim pokušajima.

Eskobar je rekao kako smatra da će institucije Crne Gore imati sposobnost da traže javnost i transparentnost u izbornoj kampanji.

“Na kraju krajeva, SAD vide Crnu Goru kao važnog NATO savezanika i nadamo se da će iduća vlada biti posvećena pristupanju EU i obavezama koje prostiču iz članstva u NATO”, rekao je Eskobar.

Upitan o postupku protiv bivšeg agenta FBI Čarlsa Mekgonigala i istrazi koja se vodi o njegovim sumnjivim vezama na Zapadnom Balkanu, on je rekao da Stejt Dipartment nije dio te istrage i da pitanja o tome treba uputiti FBI-u.

Eskobar je rekao da SAD podržavaju evropske i evroatlantske integracije zemalja regiona, te da Zapadni Balkan ostaje veoma važan za Sjedinjene Države. On je naglasio da SAD podržavaju pregovore u Briselu između Srbije i Kosova, ali da je to dijalog koji organizuje EU.

“Mi to podržavamo, ali mi ipak nijesmo organizatori”, kazao je Eskobar na onlajn brifingu sa novinarima.

Naglasio da SAD očekuju da se ispuni sve što je dogovoreno između Srbije i Kosova.

“Lično vjerujem da je za srpsku zajednicu najbolje da insistira na punom ostvarivanju dogovorenog. Kada pričamo o Zajednici srpskih opština (ZSO), mislimo da ZSO ne utiče na ustavni poredak i pravnu struktru Kosova. Mislimo da tu nema ništa strašno. Strane takođe mogu da očekuju razmatranje pitanja Srpske pravoslavne crkve na evropski način koji se tiče prava manjina”, rekao je Eskobar.

Ukazao je da SAD misle kako razgovori o implementaciji treba da što prije počnu.

“Razgovori su najbolji put naprijed. Nadam se da će ovaj ugovor biti definisan i da imamo sve pretpostavke da uspije. Biće to u korist Srbije i Kosova, ali i cjelokupne međunarodne zajednice, jer dobijamo stabilnost “, istakao je Eskobar.

Kazao da SAD smatraju kako Bugarska i Sjeverna Makedonija treba da imaju dobre i produktivne odnose.

“Potpuno podržavamo Sjevernu Makedoniju na evropskom putu”, kazao je Eskobar.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pokušati
28.02.2023-16:54 16:54

Hahahahaha, pa oni su već tu, URA, DF, SNP, spc, Demokrate sve Putinovim podrepači.

Zeks govedo
28.02.2023-19:13 19:13

Dritanga je igrac bia spijun

Rajo krtola
28.02.2023-19:16 19:16

Pred nos je rajo transformisa u poljoprivrednika ka da moli za evropske grantove da sadi krtolu,ne morate toliko trosit para Cia kad ne mozete uocit ocigledno,bolje unajmite nekog Crnogorca da vam desifruje politicku rabotu