Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Eskobar: Spremni smo da sarađujemo sa crnogorskim partnerima koji su za suverenu demokratsku državu, članstvo u EU i poštovanje NATO-a

Rekao je da bi najsnažnija poruka koju bi EU mogla da pošalje – utvrđivanje datuma početka pristupnih pregovora sa dvije zemlje do kraja godine.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar, izjavio je da je cilj Sjedinjenih Država podrška uspješnim integracijama šest država Zapadnog Balkana u evropske institucije i njihovo eventualno članstvo u Evropskoj uniji.

Tu poruku Eskobar je uputio tokom pretresa u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa o angažmanu američke administracije na Zapadnom Balkanu.

Eskobar, koji obavlja i funkciju specijalnog izaslanika Sjedinjenih Država za to područje, učestvuje u sesiji koju organizuje pododbor za Evropu, energetiku, životnu sredinu i visoke tehnologije.

“Bajdenova administracija udvostručila je riješenost Sjedinjenih Država da rade sa saveznicima i partnerima kako bi pomogla Zapadnom Balkanu da napreduje na evropskom putu”, istakao je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara u obraćanju.

“Sarađujemo sa našim partnerima u Uniji na osnaživanju poruke da je pristupanje realna mogućnost u realnim okvirima i ključnom podsticaju političkoj volji apsiranata da sprovedu teške reforme i ojačaju otpor štetnom ruskom i kineskom uticaju, kao i aktivnostima na pragu Evrope”, rekao je Eskobar koji se osvrnuo na pristupni proces Evropskoj uniji Sjeverne Makedonije i Albanije.

Rekao je da bi najsnažnija poruka koju bi EU mogla da pošalje – utvrđivanje datuma početka pristupnih pregovora sa dvije zemlje do kraja godine.

“Obje zemlje su uradile težak posao koji je bio neophodan. Odlaganje odluke Evropskog savjeta, iz marta 2020, da se započne taj proces – sije sumnje širom regiona i rizikuje da rasprši nade nove generacije koja želi evropsku budućnost”, istakao je Eskobar tokom obraćanja u kongresnom pododboru – podsjećajući na zajedničko saopštenje državnog sekretara Entonija Blinkena i visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja objavljeno 14. oktobra.

“U kom se naglašava da je pristupanje EU jedini put za napredak regiona. Mir, stabilnost i prosperitet kroz integraciju u EU je naš cilj koji nastojimo zajednički da ostvarimo, između ostalog i podrškom dijalogu kojem posreduje Unija – kao najboljem putu za normalizaciju odnosu između Srbije i Kosova”, ukazao je Eskobar – rekavši da je nedavno putovao u Brisel kako bi podržao specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka.

“U okviru napora da se izvrši pritisak na obje strane da stišaju tenzije zbog registarskih tablica i da se obezbjedi sporazum koji bi im otvorio prostor da se usredsrijede na složenija pitanja. Zajedno smo stavili im do znanja da je dijalog način da obje strane, kao jednake, moraju da rade u nastojanju da prevaziđu razlike i normalizuju odnose – idealno kroz međusobno priznanje”, precizirao je Gabrijel Eskobar.

Govoreći u svom izlaganju o Crnoj Gori, američki zvaničnik primjetio je da je intenzivan politički proces rezultirao značajnom promjenom u Crnoj Gori – avgusta 2020. godine.

“Jasno smo stavili do znanja da je naše partnerstvo sa Crnom Gorom – partnerstvo sa državom, njenim narodom i demokratskim institucijama, a ne bilo kojoj političkom strankom. Spremni smo da sarađujemo sa svim crnogorskim partnerima koji dele viziju suverene, inkluzivne, demokratske zemlje koja sprovodi neophodne reforme kao aspirant za članstvo u EU, dok istovremeno poštuje svoje važne obaveze kao odlučna saveznica u NATO-u. To može da se unaprijedi kroz inkluzivni dijalog, uključujući i sa civilnim društvom, usredsređen na ciljeve koji ujedinjuju Crnogorce – mir, demokratski procese, ekonomski razvoj – umjesto na identitetska pitanja i nacionalističku retoriku koja ih dijeli”, rekao je Eskobar u osvrtu o Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovni – američko liderstvo i dalje je ključno za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, ali i kako je utvrdio, napretka postignutog prethodnih 26 godina nakon donošenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Sarađujemo sa Evropskom unijom i drugima da izvršimo pritisak kako bi se sprovele reforme i bi se BiH osiguralo mjesto u evro-atlantskoj zajednici. Jasan put Bosne od Dejtona do Brisela vodi kroz dalje reforme, uključujući izborne, ekonomske i reforme u vladavini prava od kojih će koristi imati svi građani. Mi i Evropska unija vršimo pritisak da se te reforme ostvare”, poručio je Gabrijel Eskobar – posebno se osvrnuvši na Milorada Dodika, člana predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda.

“Nedavne prijetnje institucijama na državnom nivou od strane Milorada Dodika su opasne.Prijete da podriju Dejton, evropski izbor i perspektivu svih građana BIH. Intenzivno smo angažovani sa lokalnim akterima i našim partnerima da se suprotstavimo bilo kojim potezima koji prijete povratkom na problematičnu prošlost Bosne, umjesto da se osigura njena svjetlija budućnost”, riječi su zamjenika pomoćnika državnog sekretara i specijalnog izaslanika američke administracije za Zapadni Balkan.

U obraćanju članovima pododbora za Evropu, energetiku, životnu sredinu i visoke tehnologije Gabrijel Eskobar se osvrnuo i na američku novčanu pomoć izdvojenu za Zapadni Balkan.

“Sjedinjene Države su obezbjedile više od dvije milijarde četiristo miliona dolara pomoći regionu u protekloj deceniji. Samo u 2021. godini, više od 145 miliona dolara obezbjeđeno je za napredak regiona na evropskom putu i izgradnji otpornosti na negativne spoljašnje uticaje. Moskva i Peking se aktivno protive zapadnoj integraciji regiona, koriste se dezinformacijama i eksploatišu ranjivosti da bi skrenuli zemlje Zapadnog Balkana sa njihovog demokratski izabranog puta, dok istovremeno, stiču ekonomsko i političko uporište u region”, upozorio je Eskobar u izlaganju.

Prema njegovim riječima, Rusija instrumentalizuje energetske zalihe da bi vršila pritisak na političare, podsticala korupciju i suzbila potencijal za rast – dok Kina, kako je utvrdio, širi uticaj u vitalnoj infrastrukturi i kroz ekonomsku iznudu.

“Ne možemo im dozvoliti da uspiju. Zapadni Balkan je ekonomski dinamičan region koji obećava, čvrsto usredsređen na priključivanje jedinstvenom evropskom tržištu. Saradnjom, ove zemlje mogu da riješe političke izazove i ubrzaju promjene da bi poboljšale životni standard, zaustavile odliv mozgova i osigurale osnov za dugoročni prosperitet”, rekao je Eskobar – dodaši i da su SAD riješene da pomognu u obezbjeđenju integracija i održivih investicija u infrastrukturu i čistu energiju.

“Prelaskom sa ugljja i podsticanjem regionalne energetske povezanosti. Inicijative kao što su Zajedničko regionalno tržište, Otvoreni Balkan i Zelena agenda pokazuju da su regionalna ekonomska integracija i saradnja mogući, korisni i neophodni za održivi rast”, zaključio je Eskobar u izlaganju o američkoj politici prema Balkanu u američkom Kongresu.

Nakon tranzicije političke vlasti u Americi početkom godine – od njenih zvaničnika su stizala uvjeravanja da neće biti drastičnijih promjena državne politike prema Zapadnom Balkanu. Kao i da su Sjedinjene Države posvećene razvoju, dostizanju i sprovođenju reformskih procesa, čija je svrha napredak u evroatlantskim integracijama regiona, ali i poruka da tome blisko sarađuju sa Evropskom unijom.

Istovremeno, međunarodne debate o Zapadnom Balkanu ispunili su stavovi djela stručnjaka i bivših diplomata u Americi i šire da je za trajno rješavanje trzavica i otvorenih pitanja među zemljama regiona, kao i ubrzanje napretka evroatlantskih integracija – potreban značajniji angažman Sjedinjenih Država u tom regionu.

Nakon tranzicije političke vlasti u Americi početkom godine – od njenih zvaničnika su stizala uvjeravanja da neće biti drastičnijih promjena državne politike prema Zapadnom Balkanu. Kao i da su Sjedinjene Države posvećene razvoju, dostizanju i sprovođenju reformskih procesa, čija je svrha napredak u evroatlantskim integracijama regiona, ali i poruka da tome blisko sarađuju sa Evropskom unijom.

Istovremeno, međunarodne debate o Zapadnom Balkanu ispunili su stavovi djela stručnjaka i bivših diplomata u Americi i šire da je za trajno rješavanje trzavica i otvorenih pitanja među zemljama regiona, kao i ubrzanje napretka evroatlantskih integracija – potreban značajniji angažman Sjedinjenih Država u tom regionu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
28.10.2021-20:13 20:13

Kako razumijete da neko trazi da bude vlast u drzavi kojoj osporava cak i pravo na postojanje ?! O drzavnim simbolima, sjedenju dok se intonira himna, o jeziku, kulturi, istoriji, tradiciji koje pripisuju drugom narodu, o petokolonaskom ponasanju i odlascima u Beograd i Moskvu po instrukcije kako da sruse ovu drzavu i njen suverenitet i predaju je drugima da bude nekakav region i da od njenog imena ostane samo geograski pojam…da ne pricamo. Medojevic je odmah nakon izbora javno rekao da nova Vlada Crne Gore NE SMIJE da donese nijednu odluku koja nije u saglasnosti sa Vladom Srbije ! Plus… Pročitaj više »