Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Erdogan uskoro u Crnoj Gori

“Crna Gora i Turska imaju odlične veze i na polju kulture, zdravstva i obrazovanja, što potvrđuje podatak o 300 studenata iz Crne Gore u Turskoj i odlična saradnja KC Crne Gore sa turskim zdravstvenim ustanovama”, dodao je Đukanović

Ministar vanjskih posloca Turske Mevlut Čavušoglu prenio je crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću pozdrave njegovog kolege Redžepa Taijipa Erdogana uz najavu skore posjete turskog predsjednika Crnoj Gori.

foto predsjednik.me

Đukanović se danas sastao sa Čavušogluom, a kako je kazao, dinamičan politički dijalog i sveobuhvatna saradnja između Crne Gore i Turske, na najbolji način potvrđuju kvalitet diplomatskih odnosa starih 141 godinu.

On je iskazao zadovoljstvo bilateralnim vezama, dobrom ugovornom bazom, na čijim je temeljima zasnovana razuđena saradnja u svim sektorima, posebno odbrani i unutrašnjim poslovima.

“Crna Gora i Turska imaju odlične veze i na polju kulture, zdravstva i obrazovanja, što potvrđuje podatak o 300 studenata iz Crne Gore u Turskoj i odlična saradnja KC Crne Gore sa turskim zdravstvenim ustanovama”, dodao je Đukanović.

Oj je posebno istakao značaj ekonomske saradnje i progres u toj oblasti, koji je podstaknut sastankom mješovite komisije i biznis forumom održanim prošle godine u Podgorici.

Uz poruku dobrodošlice za turske investitore, Đukanović je ukazao na značaj ulaganja kompanija iz Turske u oblasti infrastrukture i turizma.

foto predsjednik.me

Takođe se zahvalio i za razvojnu pomoć nacionalne kompanije TIKA, kao važne pomoći za svestrani razvoj naše zemlje.

“Crna Gora je spremna da pruži puni doprinos daljem unapređenju međudržavne saradnje i u kontekstu partnerstva u NATO, ali i duge istorije zajedničkih odnosa”, dodao je on.

Čavušoglu se saglasio sa ocjenama pozitivnih kretanja saradnje dvije države prije svega u ekonomiji koja je iskazala veliki potencijal i rezultate.

“Više od dvije hiljade turskih kompanija u Crnoj Gori, potvrda su dobrog investicionog ambijenta i sigurnosti Crne Gore kao investicione destinacije. Uz nastavak investicija, tu je i otvaranje fondacije za mlade i povećanje broja stipendija za crnogorske studente. Svjesni stabilnosti koju predstavlja Crna Gora na Balkanu, sa velikim oduševljenjem pratimo korake koje pravite nakon nezavisnosti i reforme koje ste učinili na evroatlantskom putu. Jako smo ponosni što smo saveznici Crne Gore u NATO i vjerujemo da će, ukoliko ne bude prepreka unutar EU, Crna Gora biti sledeća članica”, poručio je turski ministar.

Sagovornici su istakli značaj međusobne saradnje i povjerenja na Balkanu, kao i unapređenja odnosa zemalja Balkana i Turske.

U kontekstu aktuelnih prilika povodom donošenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, ministar vanjskih poslova Turske je naglasio da je bitno da se to pitanje ne politizuje i da se rješava u pravnom okviru, te da je jako važna ostvarena saradnja Crne Gore sa evropskim institucijama i pozitivne ocjene Venecijanske komisije po pitanju Zakona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve