Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Energetska pomoć Crnoj Gori čeka posjetu Fon der Lajen

Evropska komisija spremna da obezbijedi budžetsku podršku od 500 miliona eura

Evropska unija (EU) će objaviti paket energetske podrške za Crnu Goru kada predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen (von der Leyen) bude uskoro posjetila zemlju, potvdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE), portparolka EK, Ana Pisonero.

“U slučaju Crne Gore, nažalost, predsjednica (fon der Lajen) nije bila u mogućnosti da otputuje u Crnu Goru zbog lošeg vremena, ali se nadamo da ćemo uskoro ponovo zakazati posjetu i najaviti bilateralnu podršku”, navela je Pisonero u pisanom odgovoru za RSE.

Polijetanje aviona spriječila je magla.

Energetski paket kao pomoć u suočavanju sa rastućim cijenama

Evropska komisija je spremna da obezbijedi budžetsku podršku od 500 miliona eura, koja će biti usvojena u decembru i biti dostupna odmah u januaru.

Ovaj iznos će, prema riječima Pisonero, podržati domaćinstva i mala i srednja preduzeća da ublaže povećanje cijena energije i njihov uticaj.

Paket energetske podrške za cijeli Zapadni Balkan baviće se trenutnim, kratkoročnim i srednjoročnim potrebama sa kojima se region suočava.

Više nezvaničnih izvora iz Evropske komisije je za RSE potvrdilo da za ovaj spečifičan energetski paket, nema političkih uslovljavanja jer bi paket trebalo da pomaže direktno građanima već u toku ove zime.

Kako su raspoređena finansijska sredstva?

Tokom svoje turneje po Zapadnom Balkanu, predsjednica EK Ursula fon der Lajen je obećala neposrednu pomoć za svaku zemlju regiona.

Tako će Albanija dobiti 80 miliona eura, Bosna i Hercegovina 70 miliona eura, Kosovo 75 miliona eura, Sjeverna Makedonija 80 miliona eura i Srbija 165 miliona eura.

Tačna suma koju će Crna Gora dobiti u okviru paketa će biti saopštena prilikom naredne posjete predsjednice EK.

Kako je objasnila Ana Pisonero, bilateralne alokacije paketa energetske podrške određene su između ostalog na osnovu godišnjih prosječnih programa pomoći zemljama u regionu, koji su u velikoj mjeri povezani sa brojem stanovništva.

“U tom smislu, bilateralna izdvajanja su prilagođena tako da odražavaju adresirane ciljne grupe u paketu, preduzeća i domaćinstva, kao i potrebe partnera”, rekla je Pisonero.

U kratkoročnom i srednjem roku, Komisija će obezbijediti dodatnih 500 miliona eura investicija za unaprjeđenje energetske diversifikacije, proizvodnju obnovljive energije i interkonekciju gasa i električne energije kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
29.11.2022-21:43 21:43

Gubi se zenska glavo..ovaj albanac Dritan rusi nam zemlju..a vi gospodjo zelite da mu u tome pomognete..Vucicu dajete najvise pomoci..Zasto?