Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

ENEMO: Uglavnom miran izborni dan u CG

To je saopšteno na konferenciji za novinare, na kojoj je ENEMO predstavio svoju preliminarnu izjavu

 Izborni dan u Crnoj Gori u cjelini je bio miran, sa nekoliko slučajeva proceduralnih nepravilnosti koje je Evropska mreža organizacija za monitoring izbora (ENEMO) uočila na dan glasanja, a koji nijesu uticali na izborni proces.

foto PR centar

To je saopšteno na konferenciji za novinare, na kojoj je ENEMO predstavio svoju preliminarnu izjavu.

Šef ENEMO posmatračke misije u Crnoj Gori Gianluca Passarellirekao je da je na dan izbora, ENEMO rasporedio 23 multinacionalna tima posmatrača da prate proces pripreme i otvaranja biračkih mjesta, glasanje i proces prebrojavanja, kao i prenos i unos izbornog materijala od strane OIK-a.

„Posmatrački timovi, sastavljeni od osam dugoročnih posmatrača i 38 kratkoročnih posmatrača, nadgledali su postupke otvaranja na 23 biračka mjesta, glasanje na 315 biračkih mjesta (gotovo 26% ukupnog broja biračkih mjesta na ovim izborima) i zatvaranje i prebrojavanje na 23 biračka mjesta“, kazao je Passarelli.

ENEMO je posmatrao unos izbornog materijala i tabelarno prikazivanje rezultata u 23 OIK-a.

„Preliminarna ocjena ENEMO-a je da je izborni dan u cjelini bio miran, sa nekoliko slučajeva proceduralnih nepravilnosti koje je ENEMO uočio na dan glasanja, a koji nisu uticali na izborni proces. Predizborni period odvijao se u socijalno i politički polarizovanom okruženju, generalno kompetitivnom, uprkos mjerama zaštite od COVID-19 koje su značajno ograničavale mogućnosti za sprovođenje kampanje i stvarale neizvjesnosti u pogledu biračkih prava“, kazao je Passarelli.

Iako su izbori, kako je saopštio, dobro sprovedeni i administracija je ispoštovala većinu propisanih zakonskih rokova, kasno usvajanje pravila za sprovođenje izbora u suprotnosti je sa najboljom međunarodnom praksom.

„U većini posmatranih slučajeva, sprovođenje glasanja, upravljanje biračkih odbora i OIK-a ocijenjeno je pozitivno, pri čemu procijenjene povrede procedura i nepravilnosti nisu negativno uticale na legitimitet cijelog procesa“, kazao je Passarelli.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve