Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

eMDe Alijansa: Alternativa CG zastrašuje i diskriminiše dijasporu

Iz eMDe Alijanse Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj reagovali su na objavu Alternative Crna Gora koju smatraju zastrašivanjem dijaspore.

Iz eMDe Alijanse Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj reagovali su na objavu Alternative Crna Gora koju smatraju zastrašivanjem dijaspore.

“U navedenoj objavi tendenciozno i činjenično neutemeljeno se ističe da je navodna „pogrešna politika DPS-a“ dovela do gubitka „150.000 građana (Crne Gore)“ koji su napustili zemlju. U spomenutoj objavi se navodi i da Crna Gora nije izgubila toliko stanovnika u „oba svjetska rata zajedno“.

Istina je da su migracije sasvim prirodna demografska pojava, te da radno sposobno stanovništvo migrira i iz razvijenih zemalja Europske unije ukoliko se ukaže prilika za boljim poslovnim i životnim uslovima u nekoj drugoj zemlji članici”, ističe se u saopštenju koje potpisuje Nenad Popović.

Takođe, migracija iz zemalja-država nastalih raspadom SFRJ je sasvim uobičajena pojava neovisno o političkoj opciji na vlasti, navode iz Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj.

“Naime, iz Republike Hrvatske, koja je 2013. godine postala punopravnom članicom Evropske unije, u posljednjih deset godina, emigriralo je oko 10% ukupnog broja stanovnika odnosno oko 400.000. Tokom navodno uspješne vladavine Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića Republiku Srbiju je napustio ogroman broj stanovnika. Po istraživanju beogradskog Instituta društvenih nauka u Srbiji danas živi 700.000 ljudi manje nego 2011, što značil da ova država ima najmanji broj stanovnika još od Drugog svetskog rata”, poručuje iz eMDe Alijanse.

Dalje, u navedenoj objavi se navodi da će Alternativa Crna Gora tražiti od Tužilaštva da se putem aplikacije „Granica“ analiziraju imena osoba koji dođu „tih dana“, kako bi im se, kako se navodi u objavi, „oduzelo državljanstvo Crne Gore.“

“Zastrašivanje putem ciljane kontrole punopravnih državljana Crne Gore koji „tih dana“ posjete Crnu Goru, predstavljalo bi brutalno kršenje Ustavom Crne Gore garantovanih prava građana čije su slobode nepovredive. Ovakav oblik zastrašivanja i diskriminacije građana koji „tih dana“ dođu u Crnu Goru rezultirao bi disciplinskim i krivično-pravnim sankcijama prema odgovornima”, ističe se u saopštenju.

Alterativa Crna Gora, navodi se nadalje, poziva na metod kontrole granice koji je svojevremeno kulminirao slučajem otmice u Štrpcima.

“Tadašnja „analiza imena“, koju kao instrument kontrole granica, u cilju identifikacije zamišljenih političkih neprijatelja, iz mračnih devedesetih želi vratiti Alterativa Crna Gora, kao što je poznato, rezultirala je otmicom i brutalnim ubistvom pripadnika bošnjačkog i hrvatskog naroda, crnogorskih državljana.
Pored toga, pravne i/ili fizičke osobe koje stoje iza Alternativa Crna Gora svojom FB objavom direktno pozivaju na izvršenje krivičnog djela iz glave 15 Krivičnog zakonika Crne Gore – Krivična djela protiv sloboda i prava čovjeka i građanina, a u sticaju sa krivičnim djelom iz člana 159. Povreda ravnopravnosti, temeljene na razlikama u pogledu političkog ubjeđenja, za koje je zaprijećena kazna do tri godine zatvora. Podsticanje na izvršenje opisanog krivičnog djela od strane Alternativa Crna Gora vrlo lako je dokazivo budući da je isto jasno iz citirane objave”, navode iz eMDe Alijanse.

Pripadnici crnogorske dijaspore koji planiraju doći u Crnu Goru imaju pravo glasa i glasaju iskučivo na izborima u Crnoj Gori, ističu oni. Njihovo aktivno i pasivno biračko pravo je, navode, neotuđivo.

“Objavom poput ove Alternativa Crna Gora demaskira i diskreditira predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića, kojeg očigledno podržava, budući da se svrstava uz ostale perjanice velikosprskog nacionalizma, poput osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja ili osvjedočenog nacional-šoviniste Aleksandra Rakovića, koji aktivno promovišu i podržavaju Milatovića”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve