Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

EK upozorila Vladu: Reforma obavještajnih službi mora biti u skladu sa preuzetim obavezama!

U potpisanom dokumentu navodi se da zapošljavanje u državnoj upravi mora biti oslobođeno politike

Zajednički konsultativni odbor Evropske unije i Crne Gore pozdravio je činjenicu da se novoformirana vlada obavezala da će sačuvati spoljnopolitičke obaveze zemlje kao članice NATO-a i zemlje kandidata za članstvo u EU, ali i upozorio da tekuća reforma pravosuđa, tužilaštva, policije i obavještajnih službi mora biti u skladu sa obavezama preuzetim u pregovorima o pristupanju EU i sa preporukama GRECO-a.

U zajedničkoj deklaraciji koja je juče usvojena na online sjednici Odbora, navodi se da je od izuzetne važnosti efikasan i inkluzivan dijalog unutar funkcionalnih državnih institucija, kako bi se stvorilo zajedničko upravljanje.

U potpisanom dokumentu navodi se da zapošljavanje u državnoj upravi mora biti oslobođeno politike.

-Tamo gdje politika ima prednost nad propisima ne postoji vladavina prava. Sve kandidature treba da budu depolitizovane, transparentne i u skladu sa dobro utvrđenim kriterijumima i javnim konkursom, kako bi se na te položaje zaposlili najbolji kandidati. Treba izbjegavati usko preplitanje političkih partija i administracije koje dovodi do nepotizma i klijentelizma – navodi se u deklaraciji.

U dokumentu se dodaje da Odbor ohrabruje novu crnogorsku Vladu da, u dijelu koji se tiče poglavlja 23 i 24, uloži sve neophodne napore u pravcu ispunjavanja mjerila postavljenih za zatvaranje poglavlja, posebno privremenih mjerila za poglavlja vladavine prava.

Članovi Odbora pozivaju Vladu da nastavi da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou osiguravajući nepristrasnost, posvećenost, profesionalnost i nezavisnost pravosudnog sistema.

SKO ponavlja svoju zabrinutost u vezi sa slobodom izražavanja i okruženjem u kojem rade crnogorski mediji, posebno uzimajući u obzir istrage napada na novinare i političko uplitanje i pritisak na RTCG.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
02.03.2021-22:56 22:56

Merkel je glavni incijator “mini sengeje”a ovi iz EK..i njeni ministri..koji namjeravaju jedan za Srbiju adrugi za CG da dodju i da podrze ovu antidrzavnu vladu..

Treba organizovati protest (kad ovaj tip dodje..po narudzbi merkel)da podrzi Radulovica..i ostale iz vlade da stvaraju veliku Srbiju..a da CG,,i crnogorce uniste..
Nama ovakva fukara ne treba,,cim im je na um da nas uniste kao naciju..drugim rijecima genocid-crnogorskog naroda,..
Merkelovoj i njenim ministrima reci u brk..da slucajno ne pokusaju genocid drzave CG u korist fasisticke Srbije,,inace cemo je optuziti u Hag..Ako ne budemo agresivni..i ne kazemo svoje misljenje..mi cemo propasti kao narod..