Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

EK predlaže povećanje IPA fondova

Evropska komisija predložila je da se iz predstojećeg sedemogodišnjeg EU budžeta (2021-2027) za Instrument predpristupne pomoći EU (IPA) izdvoji 14,5 milijardi eura

Pored IPA fondova, zemljama regiona će na raspolaganju biti i Evropski fond za održivi razvoj od 96, 4 milijarde eura, kao i 10, 5 milijardi eura garancija za saniranje ekonomskih posledica COVID19 što su sredstva iz novog Evropskog instrumenta za oporavak.

Foto: RTCG

”Kada je riječ o predpristupnoj pomoći predložli smo da se za to izdvoji 14, 5 miljardi eura u okviru sljedećeg budžeta, a sva ova sredstva će nam omogućiti da na jesen predstavimo značajan ekonomsko razvojni plan za Zapadni Balkan zasnovan na trasportnoj i energetskoj povezanosti, zelenoj i digitalnoj agendi i da ove zemlje što brže i što više približimo našim ekonomijama”, objašava evropski komesar za prosirenje Oliver Varheji.

On ističe i da su zemlje u procesu proširenja u različitoj poziciji u odnosu na zemlje članice, ali da Evropska komisija uključuje Zapadni Balkan u evropske procese planiranja budžeta i ekonomskog oporavaka.

”To se radi upravo da bi izbjegli širenje ekonomskog jaza, a sam ekonomsko investicioni paket koji ćemo predstaviti na jesen namijenjen je što bržem smanjivanju razlika u ekonomijama Zapadnog Balkna i EU27”, poručuje Varhelji.

Evropska komisija je predložila i da se iz aktuelnog budžeta EU do kraja godine za zemlje Zapadnog Balkana, istočnog i južnog susjedstva obezbijedi još jedna miljarda eura. Ta pomoć bi, uz saglasnost Evropkog Savjeta i Parlamenta, trebalo da bude dostupna tokom ove godine.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve