Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Efikasno ispunjavati obaveze, kako bi sljedeći Izvještaj EK konstatovao napredak u poglavlju 15

Perunović je istakao da je ovogodišnji izvještaj konstatovao ograničen napredak u poglavlju, te da će posebna pažnja u narednom periodu biti usmjerena na realizaciju dobijenih preporuka, kroz sprovođenje Mape puta za poglavlje Energetika, čija finalizacija je planirana do kraja mjeseca

Ocjene i preporuke iz ovogodišnjeg Izvještaja EK su komplementarne našim analizama stanja i, uz Mapu puta na kojoj radimo, poslužiće kao putokaz za efikasnije ispunjavanje obaveza iz poglavlja 15 – Energetika. Uvjeren sam da će nadležne institucije odgovorno pristupiti planiranju i realizaciji svih obaveza, kako bi sljedeći izvještaj EK konstatovao napredak u poglavlju 15. Energetika, kazao je Marko Perunović, šef Radne grupe za to poglavlje, državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija.

On je istakao da je ovogodišnji izvještaj konstatovao ograničen napredak u poglavlju, te da će posebna pažnja u narednom periodu biti usmjerena na realizaciju dobijenih preporuka, kroz sprovođenje Mape puta za poglavlje Energetika, čija finalizacija je planirana do kraja mjeseca.

Iz Vlade saopštavaju da je Perunović upoznao prisutne da je 15. novembra objavljen godišnji Izvještaj Sekretarijata Energetske zajednice, po kom je Crna Gora, iako je zabilježila pad od 4 poena, zbog neusaglašenosti termoelektrane na ugalj Pljevlja sa standardima za zagađivanje i nedostatak sekundarne regulative za aukcije za energiju iz obnovljivih izvora, i dalje najnaprednija na skali sa 65 odsto.

Kako je kazao, taj izvještaj ističe da je napredak Crne Gore na polju energije iz obnovljivih izvora relativno visok, a implementacija propisa u sektoru energetske efikasnosti je gotovo završena.

Imajući u vidu pripremu revidiranog Programa pristupanja Crne Gore EU, članovi Radne grupe su dogovorili dinamiku rada na ocjeni novog paketa celeksa dobijenih od strane EK, kao i drugih obaveza iz pregovaračkog procesa iz domena poglavlja 15, saopšteno je iz Vlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve