Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

ECFR: Rusija, Srbija, SPC su prijetnje Crnoj Gori

Osnovan 2007. godine, ECFR je panevropski think tank s kancelarijama u sedam prijestonica (Berlinu, Londonu, Madridu, Parizu, Rimu, Varšavi, Sofiji), a sprovodi istraživanja o vanjskoj i bezbjednosnoj politici Evrope.

Priredio: V.J.

Nestabilnost u Crnoj Gori i nedostatak jasnoga prisustva Evropske unije (EU) u zemlji šteti čitavome regionu. Stoga je važno da zemlje članice i institucije EU daju prioritet podršci bezbjednosnoj i odbrambenoj arhitekturi zapadnoga Balkana i da izoluju region od RUSKOGA UTICAJA; što je, u slučaju Crne Gore, NAJOČIGLEDNIJE U PONAŠANJU DEMOKRATSKOGA FRONTA (DF). Nedavno je DF tvrdio da će „blokirati Crnu Goru” kao odgovor na formiranje nove vlade — piše u analizi koju objavljuje portal Evropskoga savjeta za vanjske odnose (European Council on Foreign Relations – ECFR).

Osnovan 2007. godine, ECFR je panevropski think tank („trust mozgova”) s kancelarijama u sedam prijestonica (Berlinu, Londonu, Madridu, Parizu, Rimu, Varšavi, Sofiji), a sprovodi istraživanja o vanjskoj i bezbjednosnoj politici Evrope.

Za razliku od mnogih drugih analiza s „evropskih adresa” o prilikama u Crnoj Gori, počevši od 2020. i protesta „ne-damo-svetinja”, kojima su neosnovano pripisivali demokratsko-reformske motive, karakter i ciljeve — tek sada se „otkriva topla voda”.

Naime, jedan od važnijih zaključaka objavljen na portalu ECFR-a glasi:

„Sporovi oko identiteta i miješanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) — kao i miješanje srpske i ruske države — NARUŠILI SU JEDINSTVO CRNE GORE. Zemlja je u opasnosti od dugoročne nestabilnosti i hroničnoga neuspjeha u sprovođenju demokratskih reformi”.

Napominje se, istina, da ECFR ne zauzima kolektivne stavove, a da članci na portalu predstavljaju stavove njegovih pojedinačnih autora — no svakako da u nekoj mjeri odražavaju gledišta, procjene i očekivanja evropskih centara odlučivanja vis-à-vis Crne Gore.

U nastavku analize o najnovijim zbivanjima u Crnoj Gori, koja je, pod naslovom „Mala, ali složena: crnogorska manjinska vlada i uloga EU u demokratskim reformama” objavljena 14. februara na portalu ECFR-a, piše:

„Krivokapić, neiskusni premijer odlazeće Vlade, blizak SPC, svoje ime je stekao vodeći anti-Đukanović proteste s pokojnim mitropolitom Amfilohijem Radovićem, koji je na kraju blagoslovio inauguraciju Vlade”.

„Poslije tri decenije vladavine Demokratske partije socijalista (DPS), mnogi posmatra
i u ovoj maloj balkanskoj državi i šire pozdravili su izglede za promjene. Nova Vlada se sastojala od kontradiktorne mješavine saveza, u rasponu od društvenih konzervativaca, prosrpskih i proruskih nacionalista, uključujući DF, do liberalnih, prozapadnih zelenih URA. Objedinjujuća im je misija bila da uklone Đukanovića s vlasti i oslobode crnogorske institucije od njegove autokratske i korumpirane vladavine. U TOME IM JE POMOGLO PRISUSTVO I PODRŠKA EVROPSKE UNIJE. Ali, poslednjih mjeseci ova podrška jenjava”.

Ocjenjuje se da je „ono, što je za neke bila obećavajuća Vlada, potrajalo manje od godinu i po dana”, a da se „pokazalo da će reforma u Crnoj Gori biti teža nego što su mnogi zamišljali”.

„Možda će reforma u Crnoj Gori biti moguća samo uz podršku DPS-a, barem u međuvremenu”.

„Tokom svoje 30-godišnje vladavine”, objavljuje portal ECFR-a, „Đukanović se distancirao od zločina iz 1990-ih bivšega predśednika Srbije Slobodana Miloševića; dijelom tako što je glatko uveo Crnu Goru u nezavisnost 2006. godine, podnio kandidaturu za članstvo u EU 2010. i ostvario članstvo u NATO 2017. godine. Ali, s Đukanovićem na vlasti, crnogorske institucije nikada nijesu bile nezavisne. Zemlja nije uspjela da se uključi u pravosudnu reformu i doživela je značajan porast kriminala i korupcije. Štoviše, Crna Gora dobija rastuće ruske investicije i sklapa finansijski štetan infrastrukturni sporazum s Kinom”.

Nakon izglasavanja nepovjerenja Krivokapićevoj vladi, Abazović je „predložio formiranje vlade zasnovane na stabilnoj parlamentarnoj manjini”, navodi portal.

„Do sada je imao nominalnu podršku DPS-a i manjih partija, ali tek treba da dobije zvanični mandat od Predśednika da formira vladu. DPS neće biti dio vlasti, ali će ponuditi svoju uslovnu podršku. Nejasno je koliko će ova manjinska vlada trajati i koliko će biti održiva. Ali to pruža konkretnu priliku da se revitalizuje reforma pravosuđa, u početku podržavanjem rada postojećega Tužilačkoga savjeta, koji bi mogao da imenuje glavnoga tužioca. Ovo bi moglo da podstakne širu institucionalnu reformu zasnovanu na zakonodavstvu EU”.

„Vlada će morati da se bori protiv korupcije i zarobljavanja države koje DPS, navodno, promoviše, istovremeno se oslanjajući na podršku DPS-a da preusmjeri vanjsku politiku zemlje na euroatlantske integracije”.

„Politički preokret koji se desio u Crnoj Gori posljednjih godina može biti oblik smjene generacija”, objavljuje portal EFCR-a.

Međutim, „to znači ODBAČIVANJE SVE VEĆEGA UTICAJA Srbije i Rusije”.

„Borba zemlje protiv korupcije i njezini napori da zaštiti svoje institucije od SRPSKOGA i RUSKOGA PRITISKA mogli bi da budu transformacioni. Ali, DF bi mogao predstavljati DUGOROČNU PRIJETNJU CRNOGORSKOJ DEMOKRATIJI”.

U zaključku se veli:

„RUSKI INTERESI pokušavaju da blokiraju pristupanje Crne Gore i drugih zemalja zapadnoga Balkana Evropskoj uniji. U ovim ključnim trenucima promjena, Crnoj Gori je potrebna podrška EU i SAD. Ako je ne primi, drugi globalni igrači će pokušati da popune prazninu”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
16.02.2022-14:40 14:40

Dostavite taj izvjestaj svojim ambasadama i ambasadorima u Crnoj Gori. Oni su dosta pomogli da takvi ljudi danas vode ovu zemlju, nekadasnju zapadnu saveznicu, clanice NATO i koja je bila na putu prema clanstvu u EU. Sad je gurate u Vucicev, Ramin, Vulinov, i Dodikov – Open Balkan projekat. Srpski svet

Sara
16.02.2022-15:12 15:12

Sve je istina..CG se nalazi u opasnst..ne samo od DF,,no i od demokrata Ure,,Spd..srbije rusije i SPC..kao glavni krivac i osvajac drzave CG