Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Džonson pozvao Đukanovića na Samit svjetskih lidera

''Čast mi je da Vas lično pozovem na Samit svjetskih lidera''

Premijer Velike Britanije Boris Džonson uputio je poziv crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću da učestvuje na Samitu svjetskih lidera, kojim će započeti 26. konferencija UN-a o klimatskim promjenama u Glazgovu.

“Čast mi je da Vas lično pozovem na Samit svjetskih lidera, kojim će započeti 26. konferencija UN-a o klimatskim promjenama u Glazgovu. Svijet gleda i svijet čeka. Zato mi se pridružite na Samitu svjetskih lidera, koji se održava 1. i 2. novembra, i otvoren je samo za šefove država i vlada. Radujem se što ću Vas dočekati u Glazgovu i na COP26. I radujem se saradnji sa Vama kako bismo osigurali ambiciozne, trajne i efikasne promjene koje naši ljudi očekuju, a naša planeta zaslužuje”, poručio je britanski premijer.

Džonson ističe da će svaka nacija na zemlji, na ovaj ili onaj način, osjetiti posljedice klimatskih promjena, tako i lider svake nacije ima ulogu u borbi protiv nje.

“Samo udruživanjem možemo izvršiti akciju potrebnu za zaštitu naše okoline, rast naše ekonomije i ostvariti rezultate za naš narod. COP26 dolazi na prekretnici u borbi protiv klimatskih promjena. Budući da mnoge nacije već pate usljed viših temperatura i porasta mora, imamo samo najuži prozor da ograničimo porast globalnih temperatura na 1,5 stepeni Celzijusa”, piše u pismu britanskog premijera.

Džonson ističe da nauka zahtijeva da svijet hitno postavimo na kredibilan put do „Neto nulte emisije“, pa je od vitalnog značaja da COP26 oslobodi puni potencijal Pariskog sporazuma i signalizira jasnu promjenu brzine prema Okviru UN-a za klimatske promjene.

“Da bi se to dogodilo, potrebno nam je da sve države postave ambiciozne nacionalno utvrđene doprinose i neto nulte obaveze prije novembra – mnoge to već jesu, ali još mnoge moraju to da učine. Vlade takođe moraju da pojačaju napore na pripremi i suočavanju sa posljedicama klimatskih promjena koje su već kod nas i da iznesu svoje planove za to. I moramo u potpunosti dostaviti finansiranje potrebno svim zemljama da bi ispunile takve ciljeve. Razvijene države moraju odlučno da ispune svoju obavezu da mobilišu 100 milijardi dolara finansiranja za klimu godišnje, izlazeći sa ambicioznim obećanjima sada i do 2025. godine”, piše u pozivu britanskog premijera.

Objašnjava da te finansije nisu samo pomoć ili donacija, već je to ulaganje u našu zajedničku budućnost.

“Kao što su mnogi svjetski lideri prepoznali globalno, borba protiv klimatskih promjena ne mora da podrazumijeva povlačenje iz modernog svijeta ili kočenje međunarodnog razvoja. Umjesto toga možemo i moramo da vodimo zelenu industrijsku revoluciju, obnavljajući se nakon kovida19 na inkluzivan način koji donosi našim zemljama niže emisije i veći prosperitet. Kao dio ovoga, moramo da ozelenimo naše finansijske institucije da pretvore milijarde u trilione uključujući preusmjeravanje novca iz fosilnih goriva u čistu tehnologiju. Za razliku od ranijih takvih revolucija, ova može – zaista mora – raditi u skladu sa prirodnim svijetom, umjesto da ga uništava. Priroda nudi trećinu najisplativijih rješenja kako bi nas održala na putu da ispunimo pariske ciljeve, ali trenutno dobija samo tri procenta finansijskih sredstava i djelić pažnje svjetskih lidera. Moramo bolje poraditi na ovome na COP26, nadovezujući se na kinesko liderstvo u ambicioznoj Kunming konvenciji o biološkoj raznolikosti kako bismo stvorili zaista transformativnu godinu za našu planet”, piše u pismu Džonsona.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
03.06.2021-19:22 19:22

Bravo ovo je najljepsa svjetska preporuka i priznanje jednom ponosnom i dostojnstvenom politicaru kao sto je gospodin Djukanovic. A Bocoljub neka se se tjesi sa svojom bocom i neka krivi polen zbog neteknutih podocnjaka :::::::::::)))))))))

Kemal
04.06.2021-00:33 00:33

“Čast mi je da Vas lično pozovem na Samit svjetskih lidera Svijet zna da je nas dragi PRESJEDNIK cijenjen i ponos CG da nam je zdrav iziv !

Sinja
04.06.2021-06:41 06:41

Bravo za našeg predsjednika
neka crknu dusmani(apostoli)
nisu Milu dorasli niti će ikad