Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Džaferović: Zapadni Balkan nema drugi put, osim članstva u EU i NATO

Nada se da neće doći do ratnih sukoba u BiH, da će prevladati razum i kod retrogradnih političkih snaga, kao i da će institucije te države biti deblokirane

Zapadni Balkan nema drugi put, osim članstva u Evropskoj uniji i u NATO-u, ocijenio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, u emisiji “Aritmija” Gradske TV.

Ističe da je u BiH riječ o najozbiljnijoj krizi od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koju je proizveo srpski član Predsjedništva Milorad Dodik i retrogradne političke snage koje ga prate, sa ciljem secesije entiteta Republike Srpske.

“Dodik aktivnosti primjenjuje prema reakcijama iz međunarodne zajednice. Trenutno je na sceni bojkot i blokada institucija od strane njega i onih koji ga prate. Prijeti pravosuđu BiH i povremeno otvoreno kaže da mu je krajnji cilj secesija Republike Srpske. Taj cilj nikada neće ostvariti. Nijesu ga mogli ostvariti ni za vrijeme agresije na BiH, kada je bila mnogo slabija”, saopštio je Džaferović.

Navodi da je riječ o “velikosrpskoj ideološkoj kuhinji” i da Dodika opozicija iz RS ne prati u tome.

“I sami kažu da je to neka vrsta suludog pohoda koji može samo proizvesti štetu. Najbolje je da u BiH funkcionišemo u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer je time napravljena neka vrsta ravnoteže. To je u interesu svih koji žive u BiH“, rekao je Džaferović.

“U interesu svih da Dodik spusti loptu”

Nada se da neće doći do ratnih sukoba u BiH, da će prevladati razum i kod retrogradnih političkih snaga, kao i da će institucije te države biti deblokirane.

„Imamo vrlo tragična iskustva u BiH, izvršeni su masovni zločini, genocid, zato je u interesu svih da Dodik konačno spusti loptu. BiH će ostati cjelovita, on joj ništa neće moći“, istakao je Džaferović.

Kaže da Inckov Zakon o izmjenama i dopunama krivičnog Zakona BiH, kojima se kažnjava negiranje genocida i svih drugih zločina, nije usmjeren ni protiv jednog naroda, već prema onima kojima je presuđeno za genocid i onima koji ga negiraju i umanjuju.

“Vidimo blokade 15 godina unazad od strane istog aktera. Samo u ovom sazivu Predsjedništva, ovo je treći put da ista osoba blokira institucije”, podsjeća Džaferović i dodaje da Dodik testira međunarodnu zajednicu.

“Osnažiti ulogu visokog predstavnika u BiH”

Kaže da je uloga visokog predstavnika BiH, Kristijana Šmita, da pomogne državi da normalno funkcioniše i da život ljudima bude bolji, a da na njega atakuju one snage koje bi željele teritorijalne ili dodatne etničke podjele.

„Mali je napor koji treba da napravi međunarodna zajednica da bi BiH nastavila da se stabiilno kreće naprijed i uspostavila se kao država u odnosu na ozbiljnost prijetnje koja može doći na scenu ukoliko tog napora ne bude. Zato je vrlo važno osnažiti ulogu visokog predstavnika. Bolje je poslati dodatne vojne snage nego da odemo u destabilizaciju sigurnosne situacije“, ističe Džaferović.

Navodi da je srpski svet drugi naziv za veliku Srbiju, dok je Rusiji region moneta za potkusurivanje u sukobu sa NATO-om.

“Jedini put ovog regiona je članstvo u EU i NATO, ali to ne žele da vide oni koji su na tragu podrške ruske politike”, kaže Džaferović.

“Potreban veći angažman međunarodne zajednice”

Smatra da su u Vašingtonu i Briselu sve više svjesni da je izostanak posebne brige za Zapadni Balkan loš signal za retrogradne snage i da će se morati više angažovati.

„I Amerika i Evropa dobro poznaju ovaj region. Različiti pogledi unutar EU, na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, doveli su, na neki način, do eskalacije jer je nedovoljna akcija pročitana kao signal za retrogradne snage, a to mora biti zaustavljeno”, poručio je Džaferović.

Kada je riječ o izbornom zakonu, navodi da je je jedina obaveza BiH da implementira odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

“Neće biti dozvoljeno pravljenje bilo kakvih dodatnih etničkih podjela unutar Federacije. BiH treba da funkcioniše na građanskom principu, uz poštovanje njene multietničke strukture. Zahtijevati da jača etničko, a slabi građansko je put u raspad BiH i mi to nećemo prihvatiti”, tvrdi Džaferović.

Ocjenjuje da je projekat Otvoreni Balkan ozbiljna inicijativa, te da se u takve projekte ulazi na osnovu ozbiljnih analiza i procjena.

“Prvo se zagovarao Mini Šengen, pa je onda, u okviru Berlinskog procesa, pokrenut projekat regionalnog ekonomskog tržišta, koji je prihvatilo svih šest država Zapadnog Balkana. Umjesto da se to implementira, sada se zagovara Otvoreni Balkan. Ta činjenica je sama po sebi dovoljna za ozbiljnu sumnju”, kaže Džaferović.

“BiH interesuje stabilna Crna Gora”

Navodi da BiH i Crna Gora imaju dobre bilateralne odnose i žele jedna drugoj sve najbolje.

“U Crnoj Gori je napravljen sklad u multietničkim odnosima i to su vrijednosti koje se moraju očuvati. O svim pitanjima treba povesti dijalog unutar Crne Gore, da bi svakom građaninu bilo bolje. BiH interesuje stabilna i prosperitena Crna Gora”, zaključio je Džaferović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve