Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Dukić: Kultura mora biti oslobođena od političkog uticaja

Na čelu javnih ustanova u oblasti kulture, po njenim riječima, moraju biti ''nezavisni i afirmisani stručnjaci, birani putem transparentnih javnih konkursa i na osnovu svojih kompetencija, vještina i rezultata''

Kultura u Crnoj Gori mora biti sistemski oslobođena uticaja partijske politike, kako bi se prestalo sa zloupotrebom kulture u političke svrhe, čemu svjedočimo već decenijama, kandidatkinja za poslanicu liste “Preokret za sigurnu Crnu Goru” Svetlana Dukić.

Na čelu javnih ustanova u oblasti kulture, po njenim riječima, moraju biti “nezavisni i afirmisani stručnjaci, birani putem transparentnih javnih konkursa i na osnovu svojih kompetencija, vještina i rezultata”.

“Zato će Preokret u novom sazivu Skupštine Crne Gore podnijeti inicijativu za izmjene i dopune Zakona o kulturi, kako bi rukovodioci javne ustanove čiji je osnivač država bili birani putem javnog konkursa, a ne po volji ministra. Akutelni Zakon o kulturi u članu 47 propisuje da direktora, umjetničkog direktora i poslovnog direktora javne ustanove čiji je osnivač država imenuje i razrješava Vlada, na predlog ministarstva nadležnog za poslove kulture”, navela je Dukić.

Takvo zakonsko rješenje je, kako je pojasnila, “pogubno” po razvoj kulture u Crnoj Gori, jer su čelnici javnih ustanova, “direktno pod političkim uticajem Vlade odnosno resornog ministra”.

“Crnoj Gori su više nego ikada umjesto podobnih i poslušnih potrebni ljudi koji imaju znanje i viziju. To se jedino može osigurati sistemski, kroz unapređenje zakonskog okvira. Promjenom načina izbora direktora javnih ustanova u kulturi će se obezbijediti veći stepen autonomije i transparentnosti tih ustanova, što je preduslov za razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u državi, kao i zaštitu i očuvanje kulturne baštine”, istakla je Dukić.

Navodi da je kultura javni interes Crne Gore i ne smije da “zavisi od interesa političkih partija”.

“Zato će depolitizacija javnih ustanova kulture biti visoko na ljestvici prioriteta Preokreta u narednom četvorogodišnjem mandatu”, zaključila je Dukić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve