Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović – Pendarovski: Posjeta Pompea regionu ohrabrujuća

Tokom boravka u Skoplju, Đukanović će imati i susret sa predstavnicima Crnogorske zajednice

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ohrabrio je zvanično Skoplje na putu evropskih integracija uz podsjećanje da nema napretka regiona bez evropke integracije.

Predsjednik Đukanović u Sjevernoj Makedoniji boravi na poziv Predsjednika Steva Pendarovskog.

Dvojica zvaničnika nakon sastanka ocijenili da je skora posjeta američkog državnog sekretara Majka Pompea regionu ohabrujuća dodajući da su pojačano američko prisustvo u regionu i priželjkivali.

Đukanović i Pendarovski podsjetili su i na to da između dviju država nema otvorenih pitanja već da su oduvijek bile prijateljske zemlje koje samo dodatno jačaju odnose i saradnju na svim poljima.

“Crna Gora i Sjeverna Makedonija dijele i zajedničke strateške ciljeve a to je da na temeljima sistema vrijednosti evropske i evroatlanske zajednice obezbijedimo dinamičan ekonomski i demokratski razvoj za naše zemlje i da obezbijedimo poželjno mjesto i za Crnu Goru i za Sjevernu Makedoniju u evroatlanskom i evropskom savezu. To smatramo strateški važnim i za region u cjelini”, kazao je Đukabović u Skoplju.

On je istakao da su u Crnoj Gori uvjereni da je nestabilnost po kojoj se prepoznaje region Balkana posljedica dugog zaostajanja u pogledu prije svega ekonomskog a posljedično i demokratskog razvoja našeg regiona.

“To zaostajanje je posljedica dugog lutanja naših zemalja na vanevropskom kolosjeku i dugog ignorisanja onog što se događa u tokovima matične everopske civilizacije”, kazao je predsjednik.

Zato, kako je dodao, odgovor na naš problem mora biti integracija, usvajanje evropskog sistema vrijednosti i dostizanje evropskog kvaliteta života za naše građane.

“Trudimo se kao Crna Gora da budemo dobar primjer za takvu državnu politiku. Za 13 godina od sticanja nezavisnosti mi smo već članica NATO-a zemlja koja je lider u pregovaračkom procesu sa EU i zemlja koja je dostigla nivo ekonomske razvijenosti koji svejedoči da je po svim parametrima Crna Gora ispred drugih zemalja regiona. Zato smatramo da je jako važno da snažno podržimo i Sjevernu Makediniju i druge države regiona na tom putu”, kazao je Đukanović.

On je istakao i da u svim kontaktima koje Crna Gora ima u svojoj ukupnoj vanjskoj politici uvijek potencira važnost nastavka integracije zemalja Zapadnog Balkana.

“Smatramo da je to put bez alternative kada je u pitanju uspostavljanje pouzdane stabilnosti regiona i ekonomskog i demokratskog prosperiteta svake zemlje regiona”, kazao je predsjednik.

Đukanović je istakao i uvjerenje da će se nastaviti sa politikom proširenja i da će Zapadni Balkan naći svoje mjesto u ujedinjenog Evropi i da upravo Sjeverna Makedonija ima ozbiljnu ulogu u tom procesu.

“Vjerujemo da nema stabilnsi i nema napretka regina bez pune integracije u evropsku i evroatlantsku zajendicu”, kazao je crnogorski predsjednik.

Glavni prostor za saradnju sa Sjevernom Makedonijom Đukanović vidi u unapređenju ekonomske saradnje.

Predsjednik se sastao i sa predsjednicima Vlade i Skupšine Zoranom Zaevom i Talatom Džeferijem.

Đukanović prilikom dolaska u Skoplje

“Posjeta prijateljskoj državi, podsticaj za jačanje saradnje u obostranom interesu i razgovor o zajedničkoj evropskoj i evroatlantskoj perspektivi naših zemalja i regiona u cjelini”, objavljeno je ranije danas na Tviter nalogu predsjednika Đukanovića.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, u okviru ceremonije dočeka sa najvišim vojnim i državnim počastima, predviđeno je i polaganje vijenca na spomenik Goce Delčeva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve