Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović u Litvaniji: Zapadni Balkan dugo lutao, trenutak je da ga vratimo evropskoj kući

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović započeo je zvaničnu posjetu Litvaniji susretom sa predsjednikom Gitanasom Nausedom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović započeo je zvaničnu posjetu Litvaniji susretom sa predsjednikom Gitanasom Nausedom.

“Zapadni Balkan je specifičan evropski region koji je dugo lutao po van-evropskim bespućima i zbog toga zaostajao u pogledu demokratskog i ekonomskog razvoja za Evropom. To je posljednično rađalo nestabilnost i zbog toga je Zapadni Balkan dobio epitet nestabilnog evropskog regiona. Naše uvjerenje je da je trenutak koji trebamo iskoristiti da Zapadni Balkan vratimo njegovoj evropskoj kući. Crna Gora nastoji da da dobar primjer tome”, kazao je Đukanović nakon susreta.

Podsjeća da je Crna Gora članica NATO-a i lider u EU integracijama.

On je iskazao žaljenje zbog perioda usporenog rada na politici proširenja.

“Žao nam je na tome. Ali ono što nas ohrabruje je da je nova EK poslala veoma ohrabrujuće poruke prema Zapadnom Balkanu. Mi mislimo da su to ohrabrujuće poruke ne samo za naš region, nego i za Evropu u cjelini”, naveo je Đukanović.

Predsjednik je rekao da je veoma važno što je nova EK od početka aktuelizovala politiku proširenja, kao i to što imamo manje-više usaglašen model proširenja.

“Siguran sam da će Crna Gora nastaviti da dalje igra ulogu predvodnika u usvajanju EU standarda i stvaranju pretpostavki za članstvo novih država u EU i pretpostavku za dalje širenje EU”, naveo je Đukanović.

U nastavku današnje posjete, Đukanović će se sastati sa predsjednikom Vlade Litvanije Sauliusom Skvernelisom i predsjednikom Parlamenta Viktorasom Pranckietisom.

“Tokom zvanične posjete Litvaniji, Đukanović će položiti i vijenac na Spomenik posvećen poginulima u borbi za nezavisnost Litvanije i održati predavanje na Institutu za međunarodne odnose i političke nauke pri Univerzitetu u Viljnusu”, navodi se u saopštenju.

Susret sa premijerom i predsjednikom parlamenta Litvanije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović se u okviru zvanične posjete Republici Litvaniji sastao sa predsjednikom Vlade Sauliusom Skvernelisom i sa predsjednikom Skupštine Viktorasom Pranckietisom.

Litvanski premijer je kazao da njegova vlada visoko cijeni doprinos Crne Gore njegovanju vrijednosti slobode i razvoju zemlje i Regiona. Posebno je istakao zadovoljstvo što će posjeta predsjednika Đukanovića dodatno ojačati bilateralnu saradnju u susret 15-oj godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije države. Crna Gora i Litvanija imaju slične izazove, a kao saveznice u NATO dijele zajedničke vrijednosti i svijest o važnosti transatlantskog savezništva, kazao je premijer Skvernelis i iskazao interes za uspostavljanje  saradnje Crne Gore  sa litvanskim Centrom za sajber bezbjednost, u cilju savladavanja aktuelnih izazova.

Litvanija izražava veliku podršku integraciji Crne Gore, što je izuzetno važno jer nije svaka država u regionu takve orijentacije. Uz odličnu saradnju u oblasti odbrane, bezbjednosti i spoljnih poslova, ocijenjeno je da posebno treba snažiti ekonomske odnose, saradnju biznis zajednica i turističku razmjenu.

Predsjednik se u parlamentu Litvanije sastao sa predsjednikom Skupštine Viktorasom Pranckietisom.

Predsjednik parlamenta je kazao da Litvanija visoko cijeni odnose dvije države i parlamenata. Ono što nas ujedinjuje jesu zajednički interesi i evropske vrijednosti koje dijelimo i vaša hrabrost u aktuelnim okolnostima, kazao je predsjednik Seimasa. Litvanija naglašava značaj saradnje u NATO i izuzetno cijeni učešće crnogorskih vojnika u NATO snagama raspoređenim u regionu Baltika. On je čestitao napredak Crne Gore u evropskim integracijama i potvrdio zainteresovanost Litvanije za dalje unapređenje međuparlamentarne saradnje.

Predsjednik Đukanović je u odvojenim razgovorima predsjednicima vlade i parlamenta zahvalio za dobrodošlicu i izuzetno sadržajan program posjete u danima kada Litvanija obilježava  30-u godišnjicu nezavisnosti, sto predstavlja gest uvažavanja Crne Gore. On je zahvalio Litvaniji za razumijevanje evropskih i evroatlantskih opredjeljenja naše zemlje i regiona. Na toj liniji istakao je da proces pregovora želimo da iskoristimo za učenje, reforme, stvarno usvajanje evropskih vrijednosti, ali i da je važno da na drugoj strani vidimo istinski podsticaj procesa i realnu nadu u perspektivu regiona u EU. U tom kontekstu ohrabruju pozitivne poruke novih briselskih struktura.

Predsjednik se saglasio sa potrebom intenziviranja ekonomske saradnje Crne Gore i Litvanije, i zahvalio za pomoć u školovanju vojnog kadra u baltičkim vojnim koledžima.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve