Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović – Tudik: Nova politička realnost potvrda demokratske zrelosti

Tudik je naglasila da su izbori održani u miru, da je došlo do mirne i demokratske promjene vlasti

Nova politička realnost potvrda je demokratske zrelosti Crne Gore, naročito jer nijesu opravdana pojedina domaća i međunarodna očekivanja o nestabilnosti i opstrukciji rezultata izbornog procesa, što je novi prilog demokratiji Crne Gore, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na sastanku sa ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik.

“Uvjeren sam da je u prethodnom periodu napravljen pomak, naročito u oblasti bezbjednosti i odbrane. Iskazujem zahvalnost Republici Francuskoj za razumijevanje naših euroatlantskih aspiracija, podršku čanstvu u NATO, ali i aktivnom procesu pridruživanja EU, uključujući podršku Francuske ne samo u dijelu procedure već i značajne ekpertize”, kazao je Đukanović na sastanku sa Tudik.

Đukanović je naglasio važnost dalje dogradnje strukture za snaženje saradnje, uključujući kroz usaglašavanje sporazuma koji definiše uslove djelovanja Francuske agencije za razvoj u Crnoj Gori, i izrazio očekivanje za skoro potpisivanje sporazuma u oblasti odbrane, civilne zaštite i policijske saradnje.

“Imajući u vidu pozitivna iskustva sa investicijama iz Francuske, posebno u oblasti energetike i zaštite životne sredine, kao inspiracija za dalju saradnju ostaje snažniji ulazak francuskih kompanija u Crnu Goru”, poručio je on.

Tudik je uz zahvalnost za prijem visoko ocijenila odnose dvije zemlje i napredak koji je postignut u prethodnom periodu, uz saglasnost da su najbolji rezultati ostvareni u odbrani i bezbjednosti.

To je ocijenila izuzetno značajnim jer, kako je kazala, bezbjednost Crne Gore je i bezbjednost Francuske. Uz ocjenu o potrebi jačeg podsticaja ekonomske saradnje, iskazala je zadovoljstvo rezultatima novootvorene francuske škole u Crnoj Gori čiji polaznici ostaju kao ulog u dalju budućnost međusobnih odnosa.

“Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori u svjetlu nedavno održanih parlamentarnih izbora. Đukanović je izrazio nedvosmisleno opredjeljenje za dalje djelovanje u korist izvjesne evropske budućnosti Crne Gore”, saopšteno je iz predsjednikovog kabineta.

Tudik je naglasila da su izbori održani u miru, da je došlo do mirne i demokratske promjene vlasti.

“To je opet znak demokratije u Crnoj Gori, ono što doprinosi njenom imidžu i dokaz više zrelosti crnogorskog društva”, kazala je ona.

Tudik je kazala kako očekuje da će nova većina da nastavi, a ne ruši ono što je urađeno na evropskom putu, uz najiskrenije uvjerenje da izjave opredijeljenosti neće ostati samo to.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve