Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović se sastao sa Ratasom: Estonija je inspiracija za Crnu Goru

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Talinu sa predsjednikom vlade Estonije Jurijem Ratasom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Talinu sa predsjednikom vlade Estonije Jurijem Ratasom.

Đukanović je uz zahvalnost za gostoprimstvo istakao da je posjeta na najvišem nivou prilika da se veoma dobri odnosi sa Estonijom i kvalitetna međudržavna saradnja dodatno unaprijede i prošire, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

“On je zahvalio Estoniji što je bila prva zemlja sa kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose nakon obnove nezavisnosti i prva koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Danas su prioriteti Crne Gore kao najrazvijenije ekonomije na ZB, članice NATO i zemlje lidera u pregovorima sa EU, da sačuva dobar tempo razvoja i nastavi reforme na putu članstva u EU, kazao je Predsjednik.

Uz pozitivnu ocjenu novih tonova briselskih institucija iskazao je očekivanje za aktivniji pristup procesu proširenja i poziv za početak pregovora Sjevernoj Makedoniji  i Albaniji, što bi predstavljalo ohrabrenje za ZB i potvrdu da je ta politika živa. Na toj liniji zahvalio je Estoniji za kontinuiranu poziciju snažnog promotera integracije našeg regiona.

On je istakao zadovoljstvo visokim stepenom prijateljske podrške i razumijevanja u političkoj sferi, posebno u okviru NATO partnerstva – školovanju naših oficira na baltičkom vojnom koledžu i pristupanju Crne Gore NATO Centru izvrsnosti. Crna Gora i Estonija imaju prostor za intenziviranje ekonomske saradnje na osnovama razvojne politike naše drave i potrebe za transferom iskustava u poslovanju estonskih investitora. On je predložio tješnje kontakte biznis zajednica i prezentaciju turističkih potencijala Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve