Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je telefonski razgovor sa predsjednicom Gruzije Salome Zourabišvili, čiji je povod odlaganje njegove zvanične posjete Gruziji, planirane za početak juna, zbog ograničenja međunarodnih putovanja u uslovima trajanja pandemije COVID 19.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, crnogorski predsjednik se zahvalio predsjednici Zourabišvili na inicijativi za razgovor i potvrdio zainteresovanost da do posjete dođe u prvom mogućem terminu nakon stabilizacije situacije i uspostavljanja bezbjednih uslova za putovanja.

Obostrano se očekuje da će posjeta potvrditi prijateljske odnose dvije države i doprinijeti intenziviranju i produbljivanju saradnje.

Đukanović i Zourabišvili su razmijenili informacije o aktuelnim prilikama izazvanih korona virusom i zajednički ocijenili da je u dvijema državama situacija pod kontrolom zahvaljujući pravovremenoj reakciji nadležnih institucija, te da se sada fokusiraju na oporavak ekonomija, naročito turizma koji je glavna privredna grana i Crne Gore i Gruzije.

Na toj liniji iskazan je obostrani interes za razmatranje uslova za uspostavljanje bezbjednih koridora za putovanja u cilju oživljavanja turizma, uz vođenje računa o zdravlju građana prije svega. Sagovornici su se saglasili da je kriza pokazala da su saradnja i solidarnost u ovakvim vremenima važniji nego ikada.

Razmijenili su mišljenja o značaju evropskih integracija za stabilnost i dinamičan razvoj Crne Gore i Gruzije i ukupnu stabilnost Evrope. Pozdravljeno je ohrabrujuće djelovanje novih briselskih institucija u pogledu evropske perspektive i nastavka politike proširenja, i čvrsta opredijeljenost obje zemlje za puno usvajanje evropskog sistema vrijednosti.

Kako je saopšteno, predstojeća posjeta biće prilika za detaljnije razgovore o obostrano važnim regionalnim i globalnim pitanjima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve