Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Pristupanje NATO-u promišljeni odgovor na izloženost sajber napadima

Đukanović je na temu digitalizacije imao i posjetu e-Estonija Briefing Centru gdje je upriličena interaktivna prezentacija o dostignućima digitalnih tehnologija u Estoniji koja je u svjetskom vrhu u toj oblasti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u okviru zvanične posjete Estoniji posjetio NATO Centar izvrsnosti za kooperativnu sajber odbranu (CCDCOE).  Direktor Centra, pukovnik Jakom Tarien predstavio je  ovu međunarodnu vojnu instituciju, čiji je zadatak da ojača kapacitete i kooperativnu sajber odbranu Alijanse i zemalja članica.

foto predsjednik.me

Centar pruža podršku svojim članicama i NATO savezu u oblasti sajber odbrane kroz multidisciplinarna primijenjena istraživanja, ekspertska savjetovanja, obuke i vježbe. U aktivnostima Centra učestvuju istraživači, analitičari, treneri i predavači iz 20 država. Centar ima 25 država članica, dok je osam, među kojima i Crna Gora, u procesu pristupanja, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

foto predsjednik.me

Posredstvom nacionalnog predstavnika Crna Gora će moći da učestvuje u aktivnostima ovog Centra, u radu upravnog odbora, da bude informisana o aktuelnim sajber prijetnjama sa kojima se Alijansa suočava i mogućnostima za zaštitu i odgovor na prijetnje.

foto predsjednik.me

Đukanović je istakao da odluka Crne Gore o pristupanju NATO Centru nije slučajna, već promišljeni odgovor na kontinuiranu izloženost sajber napadima.

“Zaostajanje našeg regiona, uslovilo je ranjivost na sajber izazove i otuda i naša opredijeljenost da kroz digitalnu transformaciju uhvatimo korak sa tekovinama novog IT razvoja i sajber zaštite”, saopšteno je iz predsjednikovog kabineta.

foto predsjednik.me

Đukanović je na temu digitalizacije imao i posjetu e-Estonija Briefing Centru gdje je upriličena interaktivna prezentacija o dostignućima digitalnih tehnologija u Estoniji koja je u svjetskom vrhu u toj oblasti.

 

“Cilj e-Brifing Centra je da inspiriše kreatore politika, političke lidere, korporativne rukovodioce, investitore i međunarodne medije uspješnom pričom e-Estonije i da izgradi veze sa vodećim pružaocima IT usluga. E-Brifing Centar je dio nacionalne fondacije za razvoj ekonomije i promovisanje biznisa Enterprise Estonia i ima integralnu ulogu u promociji brenda i zemlje e-Estonia”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve