Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović – Pavlopoulos: Region je jako napredovao, pogoduje podrška koju Grčka pruža

Predsjednik Grčke danas je prvi put posjetio Crnu Goru od obnove nezavisnosti i to u vrlo delikatnom političkom trenutku. Podrška koju Grčka pruža imponuje, a ovo je izuzetna prilika da se odgovori na pitanja i da se doprinese boljoj budućnosti – poručio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom Grčke Prokopisom Pavlopoulosom u vili Gorica.

”Ovo je prva posjeta predsjednika Grčke od obnove nezavisnosti i to je izuzetna prilika. Posjeta stiže u vrlo delikatnom političkom trenutku ne samo u Crnoj Gori nego u regionu, odgovorimo na važna politička pitanja i doprinesimo boljoj budućnosti”, kazao je Đukanović.

Kako je dodao, stanje u regionu je neuporedivo bolje nego ranije.

Foto: Filip Filipović, Standard

”Stanje u regionu neuporedivo je bolje nego ranije. Region je jako napredovao i pogodovala je podrška koju je Grčka pružala i koju danas pruža. Jako nam imponuje jer podrška ne stiže samo od Grčke nego i od drugih država”, istakao je Đukanović.

Naveo je da je zadovoljan ekonomskim rastom naše zemlje.

“Ono sto smo priželjkivali kao trend rasta od četiri do pet odsto se ispunilo i sada nam je cilj da to traje, što može dovođenjem investitora u Crnu Goru”, objasnio je predsjednik Crne Gore.

Predsjednik Grčke, Prokopis Pavlopoulos je siguran da će se poboljšati, već ustaljeni dobri odnosi između Crne Gore i Grčke.

Foto: Filip Filipović, Standard

”Ova posjeta ima istorijsko značenje jer je prva od nezavisnosti. Sigurno je da će ova posjeta poboljšati već dobre odnose između nas. Uvijek smo se nalazili na pravoj strani istorije i zajedno promovisali kulturu i demokratije. Naša vojna i odbrambena saradnja počela je 2007. godine. Želim da naglasim da je Grčka uvijek za napredak ka EU svih zemalja zapadnog Balkana. Mi imamo jednu misiju, a to je mir i saradnja na Balkanu, jer je u prošlosti Balkan mnogo toga proživio. EU je prostor koji nam dozvoljava da živimo u miru”, kazao je Pavlopoulos.

Pavlopoulos poručuje da narodi koji žele da uđu u EU prvo moraju da riješe nesuglasice koje imaju sa susjedima.

“Imamo jednu misiju, a to je mir i saradnja na Balkanu, jer je u prošlosti Balkan mnogo toga preživio. Prostor Evropske Unije nam dozvoljava da živimo u miru. Narodi koji žele da uđu u Evropsku Uniju moraju što prije toga da riješe nesuglasice koje imaju sa susjedima. Ispiti koje prolaze zemlje su strogi, ali Evropska Unija ne može biti jaka bez tih zemalja”, naveo je.

Predsjednik Grčke je naglasio da je za napredak ka Evropskoj Uniji svih zemalja zapadnog Balkana

Ministri kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović i ministar vanjskih poslova Grčke Georgios Petrogalos potpisali su danas nakon susreta dvije delegacije, sporazum u oblasti kulture između dvije zemlje.

Petrogalos je takođe sa ministrom unutrašnjih poslova Mevludinom Nuhodžićem potpisao protokol o readmisiji.

Foto: Filip Filipović, Standard

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve