Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović odgovorio DF-u: Crna Gora najrazvijenija na Zapadnom Balkanu; predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti neće biti povučen

Nije tačna ni tvrdnja, kaže Đukanović, da su Srbi diskriminisani u Crnoj Gori

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da je predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti neće biti povučen sa dnevnog reda i da on i vlada imaju apsolutni legitimitet da razmatraju to pitanje. Đukanović je u parlamentu, nakon predlaganja kandidata za ombudsmana, odgovorio i na pitanja nekoliko opozicionih poslanika.

 

Đukanović je kazao da mu pravo da raspravlja o predloženom Zakonu pripada kao dijelu vlasti.

“Mi smo predstavnici naroda i mi odlučujemo o ovim pitanjima. Otud mi pravo jer sam stekao legitimitet da pred građanima o tome odlučujem i nemam namjeru da bilo kome to objašnjavam i da se pred bilo kim povlačim. To pitanje je na dnevnom redu ne mojim prijedlogom, i zato od moje strane ne može biti ni povučen”, rekao je Đukanović u Skupštini.

Đukanović je ponovio kako ideja obnove Crnogorske pravoslavne crkve ima puno istorijsko utemeljenje. Saopštena je, kako dodaje, i jedna aspolutna neistina, da se tim zakonom otima imovina Srpske pravoslavne crkve.

“Prvo 1918. nema SPC ona nastaje 1929. Godine 1918. postoji CPC, 1918. u pravnom sistemu Crne Gore ne postoji akt kojim je drugačije definisana imovina crkve, do kao državna data na upotrebu crkvi i precizno se predviđa da je niko ne može prodati bez prethodne odluke državnog organa, kako je sada tako pravno utemeljena državna imovina prešla u druge ruke, to moramo da vidimo”, poručio je Đukanović.

Prethodno je poslanik Miodrag Lekić tražio da Đukanović odgovori na neka pitanja.

“Korisno bi bilo i predsjedniku Đukanoviću, njegov stepen otuđenja je ogroman jer se okružio laskavcima, jer bi ovdje čuo realnost i druge stvari. Bilo bi zanimljivo čuti da li Đukannović plaća porez ili ne”, ocijenio je Lekić.

Đukanović je kazao kako godinama sluša iste optužbe opozicije na njegov račun.

“Nijesu me iznenadila mišljenja opozicije o meni, to slušam već godinama i najiskrenije to mi savršeno imponuje. Temeljno se zaista razlikujemo oko ključnih političkih pitanja, i ja od vas ne očekujem drugačije ocjene. Mogao bih i ja svakako o vama štošta reći a svakako bi to bilo dručačije saopšteno i vaspitanije, ali to je odraz ličnog stila. Ne slažem se sa vama da je Crna Gora spržena zemlja. Ta spržena zemlja pokazuje da je danas najjača ekonomija, na 47 odsto prosječnog životnog standarda, članica je NATO, to je veliki uspjeh ne zato što smo time spremni za boj, nego zato što time svjedočimo jedan važan korpus sistema vrijednosti. Treće ako tamo ne treba, a nijesmo saglasni, sigurno smo saglasni u tome da treba da budemio u EU. Toliko o sprženoj zemlji, nešto malo i o privatnoj državi. Ta privatna država je krilatica nastala u periodu referenduma. Danas 29 zemalja EU tu privatnu državu želi u svom društvu. Toliko o tome”, poručio je Đukanović.

Predsjednik je na tvrdnje dijela opozicije da su Srbi diskriminisani u Crnoj Gori, kazao kako o tome najbolje svjedoči statistika.

“Na popisu 1991 godine bilo je 9 odsto Srba u Crnoj Gori, a sada ih ima 28 odsto”, rekao je Đukanović.

Apsolutna je neistina, odgovorio je Đukanović, da je on kreator afere “državni udar”, odnosno dešavanja na dan izbora 2016.

“Ja niti optužujem niti sudim”, kazao je Đukanović u odgovoru Milanu Kneževiću koji je ustvrdio da je Đukanović na TV-u tvrdio da je Knežević želio da ga ubije i da treba da živi sat tim. Đukanović je pojasnio da su na osnovu dokaza institucije bavile tim problemom.

“Nema ovdje mjesta manipulaciji. Nije mi drago da i jedan poslanik i jedan čovjek bude krivično odgovoran, ali naravno svako ko je učestvovao u nekom nedjelu da treba da krivično odgovara”, rekao je Đukanović.

Na opasku Kneževića da i Slavoljub Stijepović treba da odgovara, Đukanović ističe kako nema nikakve sumnje da su i mnogo jači ljudi iz DPS-a odgovarali kada je trebalo i da nema nedodirljivih pred zakonom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve