Neću podnijeti ostavku, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović gostujući u emisiji Presing na televiziji N1.

Milo Đukanović

“Već sam odgovorio na to da, naravno, neću učiniti, zato što smo mi sada imali parlamentarne izbore. Na tim parlamentarnim izborima DPS, koju ja predvodim, je ostala ubjedljivo najjača parlamentarna partija u Crnoj Gori, koja i na ovim izborima ima osvojenih preko 35 posto podrške biračkog tijela Crne Gore, ali na ovim izborima nijesmo odlučivali o predsjedniku Crne Gore”, rekao je Đukanović.

O Predsjedniku Crne Gore smo odlučivali 15. aprila 2018. godine. Ponovio je da na tim izborima he u prvom krugu dobio 54 posto podrške građana Crne Gore, iskoristio nešto duže od dvije godine mandata, i ima vrlo čvrstu namjeru da svoj mandat do kraja koristi, u cilju dobrobiti države na čijem sam čelu“.

On je skrenuo pažnju da nije riječ ni o kakvom padu, niti je ponajmanje, riječ o padu bilo koga lično, uključujući i mene. On je rekao da je od 2018. godine izabrani predsjednik Crne Gore na neposrednim izborima, sa osvojenih 54 posto podrške, i sa mandatom koji će trajati još nešto kraće od tri godine.

“Na parlamentarnim izborima opet nije se dogodio nikakav pad. Nakon 30 godina na vlasti Demokratska partija socijalista je zajedno sa koalicionim partnerima osvojila jedan mandat manje od nove parlamentarne većine. Dakle, možemo zaista kazati da se nije dogodio nikakav nedostojanstven ishod za proevropsku politiku u Crnoj Gori. Dogodilo se nešto što se, rekao bih, uobičajeno događa u demokratskim društvima”, rekao je Đukanović.

Crna Gora pretenduje da bude demokratsko društvo. Dakle, dogodila se promjena vlasti na izborima koje smo okvalifikovali da su predstavljali ambijent za slobodno iskazanu volju građana Crne Gore, i na izborima čiji smo ishod priznali odmah iste večeri na dan obavljanja parlamentarnih izbora.

“Kao što se podsjetili, dakle, tokom kampanje je uglavnom od strane onih koji sada predstavljaju novu parlamentarnu većinu zagovarana jedna politika koja se u suštini oštro konfrontirala sa svim dosadašnjim ostvarenjiima savremene Crne Gore. Vi ste kazali da nije bila, da kažem, iskonstruisana optužba od strane dosadašnje vlasti da naši konkurenti žele da Crnu Goru skrenu sa njenog puta proevropskog razvoja”, rekao je on.

To su, kaže, govorili oni.

“Oni su govorili da je problem nastao kad je Crna Gora obnovila nezavisnost, da je koristeći kapacitet nezavisnosti i suverenosti Crna Gora donosila neke odluke koje su bile, kako oni voli da kaže, protivni interesima srpskog naroda i protivno interesima Rusije na Balkanu, te da će svojom pobjedom na izborima, koju su najavljivali ne samo na ovim izborima, nego u mnogo prethodnih izbornih ciklusa, da će pobjedom na tim izborima oni promijeniti stratešku kurs kretanja Crne Gore”, naglasio je Đukanović.

O Dušku Kneževiću i njegovim izjavama da ce Đukanovic završiti u zatvoru

Govoreći o Dušku Kneževiću, Đukanović je rekao da riječ o čovjeku koji je pod nekoliko optužnica Specijalnog tužilaštva u Crnoj Gori, riječ o čovjeku koji je do prije nekih deset ili 15 dana bio na međunarodnoj potjernici Interpola, riječ je o čovjeku koji je u režimu strogog nadzora u Londonu.

“Kao što znate londonske vlasti su donijele odluku kojom su mu zabranile da se približava aerodromima i željezničkim stanicama, da kojim slučajem ne bi izmakao njihovom nadzoru. U proceduri je odlučivanje o njegovom izručenju Crnoj Gori po zahtjevu naših pravosudnih organa i sada takav čovjek izriče ocjene i saopštava da on ili oficijalni šef države Crne Gore neće biti na slobodi kada se on vrati u Crnu Gori.

Dakle, moj odgovor je: Jedva čekam da promijeni ono što je očigledno njegov naum, jer ponavljam riječ je o odbjeglom kriminalcu, da promijeni naum da bježi od pravde i jedva čekam da se vrati u Crnu Goru, jedva čekam da saopšti sve to što ima, da saopšti pravosudnim organima Crne Gore, a onda nije teško pretpostaviti ko će se gdje naći, ko će biti u zatvoru, a ko će nastaviti da obavlja javne funkcije u državi Crnoj Gori”, istakao je Đukanović.

Đukanović je večeras jasno poručio da se ne bojim nikakvih krivičnih prijava.

“Ja sam čovjek koji duže od 30 godina obavlja javne funkcije u državi Crnoj Gori. Kao što znate, svih tih 30 godina sam imao oštru konkurenciju, i rekao bih, često neprimjerenu kritiku od strane te konkurencije. Vrlo često su optužbe protiv mene dolazile i sa drugih, uglavnom, regionalnih adresa, najčešće iz Beograda, ali i od strane probeogradske opozicije u Crnoj Gori. Dakle, ne bojim se, zbog toga što znam kako sam radio i znam da sam se uvijek trudio da bespogovorno poštujem ono što je ustavno-pravni sistem Crne Gore, tako da moj status kao građanina ne zavisi od toga koja će politička vlast biti u Crnoj Gori.

Moj status zavisi od onog što sam ja do sada radio i uradio za Crnu Goru, i zbog toga nema nikakvog mjesta zebnji. Ubijeđen sam apsolutno da je riječ samo o jednoj gruboj, neargumentovanoj političkoj retorici, čiji je cilj bio da proizvede rezervu i anomoznost biračkog tijela prema meni i prema političkoj strukturi koju sam predstavljao. Evo sada imamo takav ishod na nedavnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori i ubijeđen sam da će nadležni državni organi obavljati svoj posao kao i do sada – odgovorno, u skladu sa Ustavom i da neće suditi bilo kom pojedincu na osnovu neodgovorne i nečinjenične političke retorike”, istakao je preedsjednik.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Niko
Niko
30.09.2020-21:36 21:36

Gospodin je vazda bio