Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović: Izlazak Velike Britanije iz EU neće uticati na naše odnose

Sastanak je, kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, održan na inicijativu Kemp u svjetlu izlaska UK iz EU i definisanja okvira budućih odnosa sa Crnom Gorom u tom kontekstu

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije neće uticati na naše odnose kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na sastanku sa ambasadorkom UK u Crnoj Gori Alison Kemp.

Sastanak je, kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, održan na inicijativu Kemp u svjetlu izlaska UK iz EU i definisanja okvira budućih odnosa sa Crnom Gorom u tom kontekstu.

Đukanović se zahvalio ambasadorki na inicijativi za susret i čestitao na uspješno obavljenim izborima u Velikoj Britaniji koji su stvorili uslove za realizaciju odluke donešene na referendumu.

Uz žaljenje zbog napuštanja EU, on je iskazao puno poštovanje za tu odluku koja će, kako je kazao, imati posljedice na Uniju kojoj Crna Gora želi da pripada, ali neće uticati na naše odnose sa UK i želju da sa Ujedinjenim Kraljevstvom gradimo najbolje odnose.

Podsjetio je na značajne benefite prisustva Velike Britanije u Crnoj Gori i regionu uz želju za nastavak saradnje na svim poljima.

U tom kontekstu osvrnuo se i na poruke podrške evropskoj perspektivi Crne Gore iz Londona tokom njegove prošlogodišnje posjete, naglašavajući i dalje jednako snažno uvjerenje da je jedina dobra perpektiva za Crnu Goru i Zapadni Balkan puna integracija u EU.

“Iako izlazimo iz EU, ne napuštamo Evropu, a sasvim sigurno ne napuštamo Zapadni Balkan”, kazala je Kemp

Đukanović je istakao da je uvjere u nastavak partnerstva dvije države u okviru NATO, kao i na bilateralnom planu, ističući oblasti odbrane, bezbjednosti, pravde i carinskih službi u kojima je u prethodnom periodu ostvarena odlična saradnja.

“Crna Gora ostaje snažno zainteresovana za dalje jačanje bilateralne saradnje i njeno širenje posebno na planu ekonomije”, poručio je Đukanović.

Kemp je naglasila da iako Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz EU, ostaje potpuno posvećeno podršci reformama u Crnoj Gori baziranim na zajedničkim vrijednostima kroz savezništvo u NATO i proces evropske integracije Crne Gore.

“Iako izlazimo iz EU, ne napuštamo Evropu, a sasvim sigurno ne napuštamo Zapadni Balkan”, kazala je Kemp.

Na toj liniji najavila je dalju apsolutnu podršku reformama u Crnoj Gori, uključujući odbranu i bezbjednost, vladavini prava i slobodnim i odgovornim medijima.

Uz to, UK će, u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nastaviti da radi na implementaciji programa škole 21. vijeka u svim osnovnim školama u Crnoj Gori. Ovaj program uključuje obuku iz programiranja, kritičkog razmišljanja, kreativnosti i rješavanja problema.

Sagovornici su dali punu podršku izradi ugovora o parterstvu, trgovini i saradnji između dvije zemlje koji se pregovara i čije se usaglašavanje uskoro očekuje, a koji će regulisati odnose dvije zemlje po izlasku UK iz EU.

Zajednički je ocijenjeno da će predstojeći samit COP26 koji se krajem ove godine održava u Glazgovu biti dobra prilika za kreiranje ili preoblikovanje snažnijeg globalnog odgovora na izazove u oblasti klimatskih promjena sa kojima se suočavamo, i u kojoj Ujedinjeno Kraljevstvo namjerava da intenzivira saradnju sa Crnom Gorom.

Jedna od tema razgovora bile su i aktuelne prilike u Crnoj Gori u kontekstu usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti i uvjerenja. Ambasadorka Kemp je ocijenila da Crna Gora ima apsolutno suvereno pravo da donosi zakone kojim reguliše i uređuje bilo koje pitanje.

“U ovom slučaju, fokus je sada na implementaciji. Iskazaću visoke ocjene za uzdržanost koju je policija kao državni organ pokazala tokom nedavnih protesta. Crna Gora može računati na podršku Ujedinjenog Kraljevstva u borbi protiv malignih uticaja”, poručila je Kemp.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve