Predsjednik države Milo Đukanović zadovoljan je da Crna Gora nastavlja kontinuitet dobrih odnosa i saradnje sa Evropskim savjetom.

Đukanović i Mišel

“Crna Gora je veoma ohrabrena porukama novih briselskih institucija koje između ostalog potvrđuje i jasno vidljiva usklađenost i usaglašenost poruka Savjeta i Komisije koje se prema Zapadnom Balkanu odnose kao prema dijelu Evrope koji treba uvesti u evropski sistem vrijednosti”, kazao je Đukanović.

Đukanović je iskazao očekivanje da će odluke martovskog Savjeta potvrditi ova očekivanja i sa zagrebačkim Samitom dati novi podsticaj politici proširenja.

Period konfuzije na relaciji EU – ZB nije protekao bez ostavljanja posljedica po situaciju i odnose u regionu, ocijenio je Đukanović.

Naglasio je da ZB nema održivu alternativu evropskoj i euroatlantskoj integraciji.

“U tom kontekstu, neophodno je iskoristiti trenutak i stvari na Balkanu vratiti pod evropsku kontrolu. S druge strane, Crna Gora ostaje na pozicijama pouzdanog saveznika EU u regionu i veoma predan promoter evropskih vrijednosti”, kazao je Đukanović.

Predsjednik Evropskog savjeta je naglasio važnost neformalne večere sa liderima Zapadnog Balkana od prethodnog dana i zahvalio na porukama koje je Predsjednik Crne Gore tom prilikom uputio zvaničnicima EU.

Iskazao je punu saglasnost sa jasno prepoznatim oblastima koje treba da budu u fokusu pažnje u cilju budućeg napretka regiona Zapadnog Balkana – vladavina prava, obrazovanje, bolja povezanost i infrastruktura.

Uz razumijevanje složenosti situacije na ZB, Mišel je ocijenio da je za zajednički uspjeh, osim dijaloga da dijelimo zajedničke vrijednosti, neophodna i zajednička strategija.

“Odnos ZB i EU jedan je od prioriteta u Savjetu: nova uloga političkog vođstva EU i snažna politička volja su prisutni, i potrebno je iskoristiti trenutak za odlučan korak ka ostvarenju cilja koji prije svega podrazumijeva razvoj društava koja dijele vrijednosti vladavine prava, slobode i dostojanstvo građana. Pozitivna odluka Savjeta u martu bio bi snažan signal i podsticaj za nove evropske institucije, čime bi se stvorili uslovi i za veći fokus na snažniju investiticionu strategiju koja bi bila vidljiva, konkretna i opipljiva”.

Mišel je takođe prenio očekivanje pozitivne reakcije i od strane lidera Zapadnog Balkana u smislu smanjivanja nesporazuma, i jače spremnosti, volje i želje kako bi region ZB uz podršku Brisela učinio iskorak.

Zahvalio je predsjedniku Đukanoviću na detaljnim informacijama o prioritetima Crne Gore. U kontekstu aktuelnog pitanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, o čemu je predsjednik Đukanović detaljno upoznao visokog sagovornika, on je podijelio uvjerenje da su dijalog, spremnost na razumijevanje i rješavanje tenzija mirnim putem najbolji način za njihovo prevazilaženje.

Komentari

avatar