Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović-Havisto: Nema boljeg puta od integracije u EU

Ohrabreno je intenziviranje saradnje u oblasti ekonomije i energetike, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, zatim u oblastima životne sredine i obrazovanja, kao i snažnije prisustvo finskih investitora, naročito zbog transfera znanja i standarda koji su na najvišem nivou u toj državi, saopšteno iz kabineta predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ministra vanjskih poslova Finske Peka Havista koji je boravio u posjeti Crnoj Gori.

foto predsjednik.me

Predsjednik je istakao zadovoljstvo posjetom finskog ministra tokom predsjedavanja te zemlje Savjetu EU, što je dodatni znak ohrabrenja Regionu na putu integracije.

U tom smislu ukazao je na izvjesno usporavanje tog procesa u poslednjoj godini i naglasio potrebu dinamiziranja pridruživanja ZB Evropskoj uniji u cilju prevazilaženja zaostajanja i posljedica na ekonomski i demokratski razvoj.

-Ako ozbiljno mislimo da izvlačimo ZB iz zaostajanja, nema boljeg puta od integracije-, kazao je Predsjednik i istakao da je to važno za Region, ali ništa manje i za Evropu u cjelini.

On je izrazio nadu da će nove evropske strukture nastaviti sa politikom proširenja i ohrabrujućim ocijenio što Finska kao predsjedavajuća zemlja prepoznaje značaj te politike. Uz podsticaj za početak pregovora sa zemljama regiona, Đukanović je kazao da su stvoreni uslovi i za otvaranje poslednjeg poglavlja iz pregovaračke agende Crne Gore. U tom kontekstu ponovio je da ćemo nastaviti da u skladu sa preporukama EK i dalje vrijedno radimo na polju unapređenja vladavine prava, gdje bilježimo ozbiljan progres.

foto predsjednik.me

Ministar Havisto je prenio pozdrave finskog predsjednika Ninista i njegove pozitivne poruke u pogledu odnosa dvije zemlje i Crne Gore kao zemlje sa veoma dobrom reputacijom.

Ministar Havisto je potvrdio čvrst stav Finske o potrebi nastavka pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom i uključivanja Sjeverne Makedonije i Albanije u te razgovore.

-Zapadni Balkan doživljavamo ključnim dijelom Evrope, naročito u smislu saradnje, kazao je Havisto i ukazao na konstruktivnu ulogu Crne Gore koja je primjer saradnje i promoter dobrosusjedskih odnosa.

Ministar vanjskih poslova pozdravio je i uspješno članstvo Crne Gore u NATO sa kojim Finska ima izuzetno dobru saradnju.

Sagovornici su istakli značaj frekventnog političkog dijaloga između dvije države i kontinuiranu podršku Finske na političkom i ekspertskom nivou u procesu savladavanja izazova na putu usvajanja evropskih standarda.

Ohrabreno je intenziviranje saradnje u oblasti ekonomije i energetike, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, zatim u oblastima životne sredine i obrazovanja, kao i snažnije prisustvo finskih investitora, naročito zbog transfera znanja i standarda koji su na najvišem nivou u toj državi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve