Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović-Gutereš: Crna Gora je glas zdravog razuma u regionu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović završio je boravak u Njujorku, gdje je učestvovao na generalnoj debati 74. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, susretom sa generalnim sekretarom Antoniom Guterešom

Predsjednik Crne Gore Đukanović sastao se sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterešom.

foto predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović završio je boravak u Njujorku, gdje je učestvovao na generalnoj debati 74. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, susretom sa generalnim sekretarom Antoniom Guterešom.

Gutereš je izrazio zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Đukanovićem, jer je, kako je kazao, Crna Gora članica sa kojom nema problema. Odnose Crne Gore i UN-a okarakterisao je odličnim, a saradnju u svim oblastima primjernom. Ujedinjene nacije posebno cijene inicijative u odnosu na mirno rješavanje problema u regionu, u kojem je Crna Gora glas zdravog razuma.

foto predsjednik.me

U kontekstu dostizanja pune stabilnosti regiona, Gutereš je naglasio važnost kreiranja okruženja u kojem će se stvari pozitivno kretati, uz ocjenu da je jedan od uzroka još uvijek nerješavanja otvorenih pitanja, uz izvjestan zastoj Brisela u pogledu proširenja. Iskazao je očekivanje da će budući sastav Evropske komisije pokazati veći entuzijazam za proširenje na Zapadni Balkan.

Predsjednik Đukanović je zahvalio generalnom sekretaru Guterešu za odvojeno vrijeme za susret u bogatoj agendi tokom zasjedanja i potvrdio snažno partnerstvo i posvećenost Crne Gore vrijednostima UN-a i multilateralizma. Podsjetio je na dinamičnu agendu susreta sa UN zvaničnicima i u kontekstu nastavka kontinuiranog političkog dijaloga pozvao Gutereša da posjeti Crnu Goru na 15-o godišnjicu članstva u UN-u 2021. godine. Istovremeno, ta posjeta bila bi dobra poruka i za region, kazao je Đukanović.

Predsjednik je ukazao na ključne prioritete daljeg razvoja Crne Gore – nastavak evropskih integracija i očuvanje dinamičnog ekonomskog razvoja, uz ocjenu da bi podsticaj sa strane UN-a ubrzanju integracije Regiona bio dodatno značajan imajući u vidu čvrsto uvjerenje da se problemi ZB ne mogu riješiti van evropskih i euroatlantskih struktura.
Potvrdio je snažnu podršku Crne Gore inicijativama UN-a i punoj implementaciji agende 2030 i Pariskog klimatskog sporazuma, kao i reformskim procesima unutar sistema, uz nastavak saradnje sa rezidentnim koordinatorom UN sistema u Crnoj Gori.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve