Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović: Crna Gora posvećena unapređenju regionalne stabilnosti

Generalni sekretar OEBS-a zahvalio je predsjedniku Đukanoviću za snažno partnerstvo Crne Gore, njenu posvećenost multilateralizmu, i doprinos politikama OEBS-a

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo kvalitetom saradnje između OEBS-a i Crne Gore i pozdravio kontinuiranu pažnju i podršku koju ta organizacija posvećuje našoj državi.

“Posebno smo zahvalni na benefitima saradnje koje je Crna Gora ostvarila kao članica OEBS-a od obnavljanja nezavisnosti, a koji se odnose na demokratsko sazrijevanje društva, bezbjednost i demokratizaciju, poštovanje ljudskih prava, izborno zakonodavstvo i unapređenje medijske legislative”, ocijenio je predsjednik.

On je podsjetio na uspješnost savladavanja svih izazova u proteklom periodu, što se najbolje ogleda kroz prijem Crne Gore u NATO, lidersku poziciju u pregovaračkom procesu i dinamičan ekonomski razvoj.

”Treba nepokolebljivo nastaviti sa reformama, apsolutno smo posvećeni institucinalnom razvoju i daljem unapređenju vladavine prava”, kazao je predsjednik. Uprkos ohrabrujućim trendovima rasta, višedecenijsko zaostajanje regiona i posljedice koje je proizvelo, upućuje nas, kaže predsjednik, da je integracija drugo ime za stabilnost ovog regiona i njegov prosperitet, što predstavlja interes i regiona i EU.

Đukanović je tokom razgovora afirmisao i posvećenost Crne Gore dobrosusjedskikm odnosima i unapređenju regionalne stabilnosti čemu svjedoče i potpisani sporazumi o razgraničenju sa BiH i Kosovom, kao i aktivna uloga Crne Gore u razrješavanju preostalih otvorenih pitanja u regionu.

Generalni sekretar OEBS-a zahvalio je predsjedniku Đukanoviću za snažno partnerstvo Crne Gore, njenu posvećenost multilateralizmu, i doprinos politikama OEBS-a, što je od izuzetne važnosti u uslovima rastućih bezbjednosnih izazova na evropskom prostoru. U skladu sa inoviranim pristupom djelovanja te organizacije, Greminger je kao ključne oblasti u budućoj saradnji istakao bezbjednost, jačanje institucija i slobodu i reformu medija.

“Ovdje sam da potvrdim našu posvećenost da nastavimo sa podrškom reformskim procesima u svim oblastima, naročito u oblasti medijskog i izbornog zakonodavstva”, kazao je Greminger.

On je, takođe, naglasio da Crna Gora prednjači u regionu u sprovođenju reformi na putu ka EU, ističući da Crna Gora nije samo ostrvo stabilnosti u regionu, već i promoter stabilnosti i saradnje, što OEBS visoko cijeni. U tom smislu iskazao je punu podršku i podsticaj za dalje djelovanje Crne Gore u oblasti regionalne saradnje. Sagovornici su se saglasili da je povratak ZB evrospkoj kući imperativ u cilju negove pune stabilnosti i napretka, za šta je neophodna i snažnija podrška njegovom demokratskom i infrastrukturnom razvoju. Tokom razgovora kojem je prisustvovala i ambasadorka OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije, pohvaljena je proaktivna uloga i saradnja Kancelarije u Podgorici sa institucijama u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve