Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović: Crna Gora je iskreni zagovornik evropskih i evroatlantskih integracija

Predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo posjetom profesora Fukujame Crnoj Gori i prilikom da njegovo predavanje čuju studenti

Crna Gora je iskreni zagovornik evropskih i evroatlantskih integracija, prije svega zbog potrebe za usvajanjem evropskog sistema vrijednosti i dostizanja evropskog kvaliteta života kroz proces reformi, kazao je predsjednik države Milo Đukanović na sastanku sa poznatim američkim politikologom, piscem i profesorom Jošihirom Frensisa Fukujamom koji boravi u posjeti Crnoj Gori u okviru programa „Prestižna Liderska akademija za razvoj“.

Predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo posjetom profesora Fukujame Crnoj Gori i prilikom da njegovo predavanje čuju studenti.

“Napominjući da je svjestan nepopularnosti zahtjevnih reformi, podsjeća da u ovom regionu nemamo luksuz daljeg zaostajanja za razvijenom Evropom. Uz sve evropske slabosti, integracija u EU je beskompromisna potreba zemalja ZB” navodi se u saopštenju.

Profesor Fukujama izrazio je zahvalnost zbog prilike za susretom tokom njegove prve posjete Crnoj Gori. On je kazao da je razlog njegovih učestalih dolazaka u naš region postojanje konfrontacije dva sistema, liberalne demokratije sa jedne i sistema koji dominantno dolazi iz Rusije i drugih zemalja.

U tom kontekstu pozdravio je odluku Crne Gore o učlanjenju u NATO, ističući da ta organizacija predstavlja najozbiljniji savez na svijetu i mehanizam koji čuva naše vrijednosti. Ukazujući na savremene opasnosti poput populizma, socijalnih mreža i globalizma, iskazao je uvjerenje u opstanak i pobjedu demokratskog sistema vrijednosti i razvoj demokratije.

“NATO i EU nude mnogo bolje opcije, nego alternative kojima smo izloženi”, kazao je Fukujama.

Đukanović i Fukujama razgovarali su i o drugim aktuelnim evropskim i globalnim pitanjima.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve