Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Dukaj: Unapređenje kvaliteta života građana cilj bez alternative

Na sastanku su, kako je saopšteno iz resora Dukaja, razgovarali o izazovima u oblasti reforme javne uprave sa akcentom na unapređenju pružanja elektronskih usluga, zakonskog okvira i konkretnim aktuelnim pitanjima koja su trenutno u fokusu interesovanja lokalne i drzavne uprave

Unapređenje kvaliteta života građana je cilj bez alternative, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj u toku današnjeg susreta sa predsjednikom Opštine Budva Milom Božovićem. 

Susretu Dukaja i Božovića prisustvovali su i glavna administratorka Nevenka Božović Jovović, v.d. sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Darko Čelebić i sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Danijela Došljak. 

Na sastanku su, kako je saopšteno iz resora Dukaja, razgovarali o izazovima u oblasti reforme javne uprave sa akcentom na unapređenju pružanja elektronskih usluga, zakonskog okvira i konkretnim aktuelnim pitanjima koja su trenutno u fokusu interesovanja lokalne i drzavne uprave.

„Posjetili smo danas Opštinu Budva kako bismo razmijenili stavove o aktuelnoj situaciji, sagledali dostignuća, ali sa posebnim akcentom na izazove, kako bi u saradnji lokalnih i državnih vlasti te izazove prevazišli” rekao je  Dukaj.

Dukaj je kazao da je unapređenje kvaliteta života građana “cilj bez alternative”.

“Oko ovog cilja moramo se svi okupiti, bez obzira na političke ili druge razlike“, dodao je on.

Ministarstvo javne uprave će, kako se navodi u saopštenju, u skladu sa djelokrugom rada dati punu podršku opštini Budva u pravcu daljeg i intenzivnijeg razvoja, kako bi obezbijedili efikasno pružanje usluga građanima, kao i uspostavljanju saradnje u oblasti e-uprave u cilju stvaranja jedne efikasne i ekonomične javne uprave.

On je kazao da će unapređenje zakonodavnog okvira i uvođenje elektronskih usluga dovesti do promjene pristupa na način što će, kako je pojasnio, “lokalne samouprave preuzeti aktivnu ulogu u pravcu ostvarivanja zacrtanih prioriteta”.

„Takođe, potpuno smo posvećeni procesu decentralizacije sistema u Crnoj Gori, kao i važnosti i osnaživanja uloge jedinica lokalnih samouprava u procesu reforme javne uprave na lokalnom nivou“, kazao je Dukaj.

Božović je upoznao  ministra sa aktuelnim razvojnim projektima i budućim planovima i istakao da je “ova posjeta značajna za opštinu Budva zbog razmjene iskustava i preporuka koje treba sprovoditi na lokalnom nivou”.

“Ministar je imao priliku da se upozna sa određenim problemima koje imamo u redovnom funkcionisanju, kao i sa izazovima sa kojima se susrećemo. Trudimo se da unaprijedimo uslove za rad naših zaposlenih kako bismo bili kvalitetan i odgovoran servis građanima i profesionalna, odgovorna samouprava“, kazao je Božović.

Božović je govorio o modelima finansiranja razvojnih projekata u opštini i sugerisao njihovo unapređenje.

„Pisanje dobrih projekata u skladu sa potrebama lokalne uprave je jedna od šansi razvoja“, naglasio je ministar Dukaj.

U tom dijelu, kako se dalje dodaju iz resora, usaglasili su se da je neophodno uspostaviti mehanizam koji će omogućiti veće povlačenje sredstava iz fondova EU, a sa kojima se, svakako, može unaprijediti sistem i riješiti jedan broj pitanja od značaja za dalji razvoj grada.

Božović zahvalio se ministru na iskazanoj spremnosti za podršku u ostvarivanju započetih i budućih projekata.

Pored Dukaja, sastanku su prisustvovali državni sekretar Dragiša Janjušević, v.d. generalnog direktora Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave, Husein Nurković i šefica kabineta Milica Pajović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve