Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Dukaj u posjeti SAD-u: Jačanje saradnje u oblasti sajber bezbjednosti

Ministar javne uprave Marash Dukaj, sastao se danas u Vašingtonu sa timom Biroa za sajber prostor Stejt Dipartmenta, a na sastanku je naglašen kvalitet savezništva i saradnje Crne Gore i SAD-a u oblasti sajber bezbjednosti.

Dukaj je, kako je saopšteno iz Ministarstva, američkoj strani predložio konkretne modele za nastavak saradnje, posebno u vezi sa usvajanjem Zakona o informacionoj bezbjednosti, koji predviđa osnivanje nacionalne Agencije za sajber bezbjednost.

“Dukaj je posebno apostrofirao značaj američke pomoći vezano za obuku ekspertskog kadra, organizovanje sajber vježbi, i posebno pomoći u koncipiranju i organizaciji rada buduće Agencije, kroz potencijalni program podržan od strane SAD-a , a koji bi bio organizovan u međusobnoj saradnji Biroa za sajber prostor State Departmenta i Ministarstva javne uprave”, ističe se u saopštenju.

Predstavnici Biroa za sajber-prostor Stejt Dipartmenta izrazili su zahvalnost ministru Dukaju za konkretne prijedloge i obećali da će ih razmotriti i pokušati da nađu način da se isti realizuju.

S tim u vezi, dogovoren je nastavak saradnje posredstvom Ambasade SAD u Podgorici.

Tokom posjete Vašingtonu, ministar Dukaj se sastao i sa menadžmentom renomirane QBE organizacije, sa ekspertizom u oblasti sajber bezbjednosti i bogatim iskustvom na polju jacanja sajberotpornosti širom svijeta, koji su ga upoznali sa programima i edukativnm treninzima koje su u prilici realizovati u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve