Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Dukaj pozvao Državnu izbornu komisiju da izvrši nadzor nad Izbornom komisijom Glavnog grada

Dukaj je ocijenio da one stranke koje imaju najveću podršku građana imaju i najveću odgovornost i da one treba da se dogovore

Ministar javne uprave Maraš Dukaj pozvao je danas Državnu izbornu komisiju da kao jedina ovlašćena institucija izvrši nadzor nad Izbornom komisijom Glavnog grada Podgorice.

„Ministarstvo javne uprave, konkretno Upravna inspekcija, ne vrši nadzor nad Opštinskom izbornom komisijom. Jedina institucija po Zakonu koja može da vrši nadzor je Državna izborna komisija. Pozivam ih da izvrše nadzor! Pozivao sam i kroz sjednice Vlade. Mislim da do sada nijesu vršili. Ne treba da se bavimo politikanstvom nego da svako obavlja svoj posao u okviru nadležnosti. Onda je sigurno da ćemo imati boljih rezultata u svakoj oblasti“, kazao je ministar Dukaj gostujući na Televiziji 7.

Dukaj je ocijenio da one stranke koje imaju najveću podršku građana imaju i najveću odgovornost i da one treba da se dogovore.

„Građani su jasno pokazali ko treba da vodi Glavni grad. Hoće li biti promjene za mjesec ili dva – ja to ne shvatim zašto zbog ovih prepucavanja i nekih neozbiljnih obrazloženja ulazimo u ovakve situacije. S jedne strane neko optužuje da zbog sudija Ustavnog suda, samo nijesu izabrali makar jednog sudiju Ustavnog suda. Drugi po svaku cijenu hoće da mijenjaju zakon da bi preuzali vlast itd. To nijesu dobre poruke. Oni koji imaju najveću podršku imaju i najveću odgovornost, i ono treba da sjednu da se dogovore. Ne zbog njih nego zbog građana, zbog funkcionisanja. Svakome je u interesu da Glavni grad funkcioniše kako treba i da funkconiše u skladu sa principima i u skladu sa voljom građana Crne Gore koji su izabrali svoje predstavnike“, kazao je ministar.

Na pitanje novinara da li je kontradiktorno to što je kao potpisao dokument u kojem se navodi da u funkcionisanju Glavnog grada nema problema, da je zatim upućena upravna inspekcija ministar je kazao da je riječ o bitno različitim djelatnostima i da se znaju nadležnosti.

“Razlika je između upravnog nadzora i upravne inspekcije. Ja sam juče bio u naslovima nekih novina da pričam stvari koje su kontradiktorne. To nije tačno. Ministarstvo javne uprave vrši nadzor i taj nadzor traje. Zna se koje su nadležnosti upravnog nadzora. On do negdje podrazumijeva i upravnu inspekciju, ali Upravna inspekcija radi i skladu sa posebnim zakonom a to je Zakon o upravnom nadzoru, odnosno o Upravnoj inspekciji. Ja ne radim svoj posao politički nego profesionalno radimo moj tim i ja”, kazao je ministar Maraš Dukaj na TV 7.

On je kazao da ministartsvo odgovara profesionalno na sve ono što su obaveze tog resora i što proizilazi iz jednim dijelom obavezujuće Odluke Vlade da tamo radi upravni nadzor.

„Ove stranke koje imaju najveću odgovornost pokušavaju da prebace loptu na neke druge organe. Upravni nadzor koji Ministarstvo javne uprave vršilo nad Glavnim gradom u skladu sa Zakonom jasno propisuje koje su nadležnosti i definiše da ukoliko Skupština Glavnog grada ne vrši svoje obaveze i poslove do 60 dana – poslije 60 dana Ministarstvo javne uprave inicira ka Vladi odbor povjerenika odnosno prinudnu upravu. Upravna inspekcija je takođe dio upravnog nadzora ali ponavljam u skladu sa posebnim Zakonom ona nije samo u okviru Skupštine Glavnog grada nego će ona vršiti nadzor i kod gradonačelnika i ostalih stručnih službi“, kazao je ministar.

Govoreći o Zakonu o lokalnoj samoupravi, koji je izglasan ove sedmice u Skupštini, ministar je rekao da bez obzira na to šta misli o tom zakonu da je dužan da ga poštuje te da će kada stupi na snagu Ministarstvo javne uprave posteupiti po Zakonu.0

„Što se Zakona tiče – kao što je Predsjednik potpisao Zakon o predsjedniku, iako sve relevantne evropske i američke institucije kažu da nije ustavan, tako i ovaj Zakon o lokalnoj samoupravi. Iako se možda nama taj zakon ne sviđa, mi ćemo ga ispoštovati. I čim taj zakon stupi na snagu mi ćemo pokrenuti procedure ka Vladi da se uspostavi prinudna uprava odnosno Odbor povjerenika u Podgorici. A neka onda Ustavni sud definiše i neka ovi koji najviše pričaju glasaju za sudije Ustavnog suda, barem za jednog“, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj na TV 7.

IzvorTV7,

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve