Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Dukaj: Efikasnija implementacija definisanih prioriteta preduslov je za reformu javne uprave

Savjet za reformu javne uprave je razmatrao niz ključnih dokumenata u procesu reforme

Održana IV sjednica Savjeta za reformu javne uprave, kojom je predsjedavao ministar javne uprave Maraš Dukaj. Savjet je razmatrao niz ključnih dokumenata u procesu reforme, između ostalog, Izvještaj o implementaciji akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave za 2022.godinu, kao i Izvještaj o radu Savjeta, za 2022. godinu.

“Rezultati Izvještaja su pokazali da su ostvareni ograničeni pomaci u reformi javne uprave, te da postoji potreba za daljim radom i fokusom na efikasnijoj implementaciji aktivnosti. Među izazovima su prepoznati politička nestabilnost, kadrovske promjene i diskontinuitet u radu, što je dovelo do promjene dinamike u realizaciji prioriteta. Takođe, značajan uticaj na realizaciju planiranih aktivnosti je imao i sajber napad na informatičku infrastrukturu Vlade Crne Gore”, saopšteno je iz MJU.

Dio sjednice je posvećen diskusiji o dva izuzetno značajna procesa za reformu javne uprave, a odnose se na uvođenje sistema upravljanja kvalitetom u javnoj upravi i decentralizaciju javne uprave.

“Naime, u Crnoj Gori se po prvi put sistemski uvodi upravljanje kvalitetom u javnoj upravi, a u svrhu unapređenja kvaliteta javnih usluga za građane i privredu. Konačni cilj ovog procesa je da se dugoročno obezbijedi održiva dinamika upravljanja kvalitetom u Crnoj Gori, kako bi državna uprava bila profesionalna i odgovorna i na taj način osigura da se novac poreskih obaveznika troši efikasno i transparentno”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici Savjeta je razmatrana Metodologija za izradu analize funkcionisanja sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori, koja ce u narednom periodu, po prvi put obezbijediti podatke i adekvatnu polaznu osnovu za sprovođenje procesa decentralizacije i unapređenja rada lokalnih samouprava.

“Savjet naglašava da je važno da se reforma javne uprave nastavi s ciljem poboljšanja kvaliteta javnih usluga, efikasnosti i transparentnosti rada javne uprave. S tim u vezi, Savjet za reformu javne uprave će i dalje raditi na unapređenju procesa reforme javne uprave i aktivno će se uključivati u donošenje ključnih odluka koje se tiču poboljšanja rada javne uprave u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Poseban značaj današnjoj sjednici su dali predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, SIGMA-e i predstavnici sindikata, koji su, po prvi put, prisustvovali radu Savjeta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Life
05.05.2023-14:26 14:26

Ovaj amater još nešto troši riječi… Bljak ..