Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Duda sa Krivokapićem: Poljska iskreno i prijateljski podržava put Crne Gore ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji

Kako su naveli, Krivokapić poželio je dobrodošlicu poljskom predsjedniku, poručivši da “njegova posjeta ima simboličan značaj, jer ove godine dvije zemlje obilježavaju 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa”.

Poljska iskreno i prijateljski podržava put Crne Gore ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, kazao je predsjednik Poljske Andžej Duda u toku današnjeg susreta sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Kako su naveli, Krivokapić poželio je dobrodošlicu poljskom predsjedniku, poručivši da “njegova posjeta ima simboličan značaj, jer ove godine dvije zemlje obilježavaju 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa”.

“Premijer je zahvalio na kontinuiranoj podršci u oblasti EU integracija koju Poljska pruža našoj zemlji od samog početka reformskih i integracionih procesa, naročito u okviru Višegradske grupe, kroz koju Poljska daje podršku cijelom Zapadnom Balkanu”, navedeno je u saopštenju.

Krivokapić je istakao da Crna Gora posebno cijeni što je Poljska, tokom borbe s pandemijom COVID-19, kroz Mehanizam NATO saradnje, donirala vrijednu medicinsku opremu Crnoj Gori, kao i 40 hiljada doza Fajzer vakcina.

Takođe, dodaju, premijer je iskazao neizmjernu zahvalnost na donaciji od 60 hiljada vakcina koje je predsjednik Duda sa suprugom, donio Crnoj Gori.

“Ističući da je Vlada Crne Gore uspjela da ostvari najveći ekonomski rast u Evropi, Krivokapić upoznao je predsjednika Poljske sa inicijativom Vlade da realizuje više održivih, ekološki čistih projekata, kao i sa projektom „Evropa sad“, koji ima za cilj da smanji trenutno izražene socijalne razlike”, dodaje se u saopštenju.

Krivokapić i Duda/ Foto: Vlada Crne Gore

Prema njihovim riječima, on je naglasio da posjetu predsjednika Poljske doživljava kao potvrdu odličnih političkih odnosa dvije države, koje je potrebno staviti u službu snaženja privredne saradnje. Premijer je istakao da ga raduje da je Crna Gora sve interesantnija turistička destinacija za poljske turiste, te da bi unapređenje saradnje u toj oblasti bilo izuzetno značajno za našu zemlju.

„Uvjeren sam da će poljski turisti koji su rado viđeni gosti u Crnoj Gori, sljedeće godine doći u većem broju“, poručio je Krivokapić.

Poljski predsjednik Andžej Duda istakao je da mu čini veliku čast što je u prilici da nakon 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države, bude prvi predsjednik Poljske koji dolazi u zvaničnu posjetu prijateljskoj zemlji.

“Radujem se što smo moja supruga i ja donijeli 60 hiljada doza vakcina i nadam se da će to osnažiti naše prijateljstvo”, rekao je Duda.

Poljski predsjednik naglasio je, da bi prijateljstvo bilo postojano, da je potreban trud, te da Poljska, svjesna toga, podržava Crnu Goru u pogledu svih aktivnosti koje je vode ka Evropskoj uniji.

“Poljska iskreno i prijateljski podržava put Crne Gore ka punopravnom članstvu u EU”, poručio je predsjednik Poljske.

Duda je istakao da Poljaci rado dolaze u region Zapadnog Balkana i da u tome vidi veliku šansu za crnogorsku ekonomiju.

“Naši građani sve češće putuju u Crnu Goru. Računam da je potencijal Crne Gore da može ugostiti pola miliona ljudi iz Poljske”, poručio je Duda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve