Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Duda: Članstvo Crne Gore ojačaće Evropsku uniju

Treba, kaže, više pričati o privrednoj saradnji, lično će afirmisati našu zemlju kao atraktivnu turističku destinaciju

Proširenje je temeljna obaveza Evropske unije, ukoliko želi da se taj projekat i dalje razvija, kazao je u ekskluzivnom intervjuu TVCG predsjednik Poljske Andžej Duda. Smatra da EU treba da primi Crnu Goru u članstvo što prije, jer će to ojačati Uniju, a u pitanju je, ocjenjuje, obostrani interes. Lično će, kaže Duda, promovisati našu zemlju kao turističku destinaciju.

Prvi put, od obnove nazavisnosti i u godini kada obilježavamo 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori bio je predsjednik Poljske. Andžej Duda lider je države, članice NATO-a i Evropske Unije od 2015. Nakon susreta sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem, koji je Dudi bio i domaćin, i premijerom Zdravkom Krivokapićem, prvi čovjek Poljske kaže nam da odlazi s pozitivnim utiscima.

“Sa predsjednikom imam dobre kontakte, a gospodina premijera sam juče upoznao i mislim da će to izgraditi još bolje odnose”, kazao je Duda.

Prenio je našim zvaničnicima i da Crna Gora može biti sigurna da će zvanična Varšava s dvije ruke potpisati naše članstvo. Koliko ćemo brzo do briselskih vrata, zavisi od nas, ali , naglašava, za sve su potrebne dvije strane, i Unija mora da se dodatno angažuje ako joj je cilj proširenje.

“Politika otvorenivh vrata za EU, i država kao što je Crna Gora, mislim da je to temeljna obaveza EU, ako evropski projekat treba da se dalje razvija. Smatram da EU treba primiti crnu Goru što prije, a Crna Gora treba ući ponosno u Uniju jer će pojačati tu zajednicu, a ne zbog toga da se to radi za Crnu Goru”, istakao je poljski predsjednik.

Upoznat je s ekonomskim trendovima u Crnoj Gori. Treba, kaže, više pričati o privrednoj saradnji, lično će afirmisati našu zemlju kao atraktivnu turističku destinaciju.

“Prije pandemije, došlo je 180 hiljada poljskih turista, a mislim da je potencijal za makar pola miliona naših turista. Poljska ima 38 miliona građana i velik dio odlazi u inostranstvo, i popularna je Hrvatska već decenijama. Predivne plaže, lijepo more, lijepo vrijeme, i mislim da odgovarajuđa, dobra promocija, će uroditi dolaskom više poljskih turista”, kazao je Duda.

U intervjuu su se osvrnuli i na veliki bezbjednosni izazov s kojim se Poljska suočava na granici s Bjelorusijom.

“Oni su sletjeli, oni su ih poslali, iskorišćavaju ljude i guraju ih na našu granicu, imamo video materijale. Čuvanje EU granica i šengen zone”, navodi Duda.

Ipak, za sada, kaže, nije neophodna intervencija NATO-a, jer na granici ne postoji vojni problem, ali , kako zakljuluje poljski predsjednik, u stalnom je kontaktu s generalnim sekretarom Alijanse, Jensom Stoltenbergom.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve