Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Drljević: Planirane aktivnosti u oblasti vladavine prava biće osnov za pozitivne ocjene

Istakao je da su nadležne institucije, uprkos nezapamćenoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, s nesmanjenim intenzitetom u prethodnom periodu realizovale obaveze iz evropske agende i podsjetio na zaključke Savjeta za vladavinu prava koji se sastao nakon objavljivanja Non pejpera

Planirane aktivnosti, koje će biti realizovane u skladu sa preporukama Evropske komisije sadržanim u Non pejperu, biće osnov za ocjene u godišnjem izvještaju koji se očekuje na jesen, kao i za završna mjerila u poglavljima 23 i 24, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je prisustvovao sjednici skupštinskog Odbora za evropske integracije, na kojoj je održano konsultativno saslušanje predstavnika nadležnih institucija na temu: Izazovi u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, sa fokusom na nalaze u Nezvaničnom dokumentu Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 za Crnu Goru iz juna 2020.

Drljević je ocijenio da je nedavna objava Non pejpera pokazatelj da pregovarački proces nije zanemaren već da ostaje u fokusu Evropske unije, bez obzira na izazovni period i sve poteškoće prouzrokovane pandemijom koronavirusa, a da su ocjene sadržane u tom dokumentu, pored konkretnih dostignuća u oblasti zaštite konkurencije, u očima država članica bile ključni preduslov za otvaranje poglavlja 8.

„Crna Gora je time još jednom potvrdila da je posvećena ispunjavanju obaveza koje proističu iz pristupnih pregovora, a EU da su njena vrata otvorena za države koje na tom putu napreduju i ostvaruju konkretne rezultate. Nakon otvaranja poglavlja 8, okrećemo se sljedećoj, veoma zahtjevnoj fazi postepenog zatvaranja pregovaračkih poglavlja pa smo u tom cilju maksimalno usmjereni na ispunjenje preostalih obaveza iz završnih mjerila“, rekao je Drljević.

Istakao je da su nadležne institucije, uprkos nezapamćenoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, s nesmanjenim intenzitetom u prethodnom periodu realizovale obaveze iz evropske agende i podsjetio na zaključke Savjeta za vladavinu prava koji se sastao nakon objavljivanja Non pejpera.

On je rekao da dodatni podsticaj za nastavak pregovaračkog procesa sa još većim entuzijazmom predstavlja i predsjedavanje Njemačke Savjetu EU, kao i činjenica da politika proširenja ponovo dobija svoje mjesto i zasluženu pažnju na evropskoj agendi.

Glavni pregovarač je članove Odbora podsjetio na važnost političkog dijaloga u Skupštini, imajući u vidu da EU u kontinuitetu ukazuje na potrebu funkcionalnosti parlamenta za demokratski razvoj društva i evropski put Crne Gore.

„Povratak političke debate u najviše predstavničko tijelo je odgovornost svih političkih aktera, a konstruktivno učešće svih strana je neophodno kako bi se povećala odgovornost, nadzorna uloga zakonodavne vlasti i bolji kvalitet zakonodavstva. Predstojeći parlamentarni izbori će, u tom pogledu, predstavljati dodatni test crnogorske demokratije pa ovim putem želim da apelujem na zajedničku odgovornost i doprinos konstruktivnom dijalogu“, zaključio je Drljević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve