Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Drljević – Orav: Crna Gora može da računa na Evropsku uniju u nastavku pregovora

Orav je zahvalio na odličnoj dosadašnjoj saradnji, pohvalivši rad cijele pregovaračke strukture i veliki posao koji je obavljen u prethodnom periodu

Crnogorska pregovaračka struktura je postigla ogroman uspjeh, čemu svjedoče otvorena sva poglavlja i spremnost za zatvaranje određenih pregovaračkih oblasti, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i šefa Delegacije Evropske unije u Podgorici Aiva Orava.

Poručeno je da podrška EU i država članica neće izostati ni u nastavku integracionog puta Crne Gore.

Drljević je Orava danas primio u oproštajnu posjetu i zahvalio mu na odličnoj saradnji i komunikaciji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori tokom njegovog mandata, kao i na značajnoj podršci našoj državi u procesu pregovora.

„Napredak u pregovaračkom procesu je rezultat posvećenog rada pregovaračke strukture, ali i odlične saradnje sa Delegacijom EU i Evropskom komisijom, za koju vjerujem da će biti nastavljena i u narednom periodu, naročito jer nam predstoji intenzivan rad na prevazilaženju izazova u ovom procesu, u najvećoj mjeri u političkim kriterijumima“, rekao je Drljević.

On je podsjetio na važnost dijaloga u crnogorskom parlamentu, ističući da proces pregovora, da bi bio uspješno okončan članstvom Crne Gore u EU, mora da uključi čitavo društvo. „Od EU smo, kroz saglasnost za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja, dobili podstrek i ohrabrenje za nastavak sprovođenja reformi i očekujem da sve nadležne institucije još odlučnije nastave sa radom“, dodao je on.

Orav je zahvalio na odličnoj dosadašnjoj saradnji, pohvalivši rad cijele pregovaračke strukture i veliki posao koji je obavljen u prethodnom periodu.

„Otvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom smo jasno poručili da ovaj region može da računa na EU i da vjerujemo da je mjesto država Zapadnog Balkana među članicama EU. Tu podršku smo još jednom potvrdili otvaranjem posljednjeg pregovaračkog poglavlja sa Crnom Gorom“, rekao je on.

Ohrabrio je sve nadležne institucije da nastave sa aktivnostima koje će Crnu Goru odvesti u novu fazu pregovora i zatvaranje poglavlja i, u konačnom, rezultirati time da naša država postane prva naredna članica EU.

Sagovornici su ocijenili da je izazovan period uzrokovan epidemijom korona virusa pokazao partnerstvo i solidarnost na djelu, kao i prednost pripadnosti zajednici evropskih naroda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve