Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Drljević: Građane brine kakvoj ćemo EU pristupiti

On ističe da su pregovori sa EU najkompleksniji reformski proces u istoriji naše države, pa kako dodaje, ne čudi da kod građana izazivaju određen zamor

Trend pada podrške članstvu Crne Gore u EU nije neubičajen u ovoj fazi pristupanja države EU, kaže za Portal RTCG glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević.

Drljević

Juče objavljeno CEDEM-ovo istraživanje pokazalo je da 55 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, što je najmanji procenat podrške u istraživanjima javnog mnjenja.

Drljević kaže da se Evropska unija posljednjih godina suočava sa brojnim unutrašnjim izazovima i otvorenim pitanjima.

On ističe da su pregovori sa EU najkompleksniji reformski proces u istoriji naše države, pa kako dodaje, ne čudi da kod građana izazivaju određen zamor.

Drljević podsjeća da se sličan trend pada podrške u EU desio i u drugim zemljama koje su pristupile Uniji tokom ranijih proširenja.

“U Hrvatskoj je, na primjer, procenat podrške pao sa 77% 2001. na 60% u 2011. godini. Nas ovaj trend ne iznenađuje niti nas je dočekao nespremne, jer smo mogućnost pada podrške prepoznali i ključnim komunikacionim dokumentom u ovoj oblasti – Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2022.”, kaže Drljević.

On navodi i da je više uzroka pada podrške EU, a kako dodaje, oni zavise od mnogih okolnosti.

Što se Crne Gore tiče, kako podsjeća Drljević, proces pregovora o pristupanju je u poodmakloj fazi.

Glavni pregovarač ističe da je obavljen značajan posao koji je iziskivao vrijeme i mnogo truda, pa danas, kako dodaje, imamo gotovo sva otvorena poglavlja.

“S druge strane, iako ovaj najkompleksniji reformski proces u istoriji naše države prožima sve aspekte života, on je u velikoj mjeri tehnički i ne čudi da kod građana izaziva određen zamor. Mi se trudimo da građanima predstavimo sve aspekte pristupanja naše države EU i temeljno ih informišemo o koristima koje članstvo u EU donosi, ali i obavezama koje ćemo danom pristupanja preuzeti”, poručuje Drljević.

Stav građana prema članstvu Crne Gore u EU, kako ističe Drljević, ne zavisi samo od onoga što je Vlada uradila na tom putu, već i od dešavanja unutar EU.

“Svjesni smo da se Evropska unija posljednjih godina suočava sa brojnim unutrašnjim izazovima i otvorenim pitanjima koji su doveli do toga da određene članice imaju rezervu prema proširenju i prednost daju unutrašnjoj konsolidaciji. Vjerujem da građani ne ostaju imuni na takve informacije i da ih jednim dijelom brine kakvoj ćemo zajednici pristupiti kada za to dođe vrijeme”, naveo je Drljević.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve