Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

DRITAN NA APARATIMA: Eskobar ga ne zove – ponavlja li se scenario kada je rušio Krivokapića?

Posljednja serija sastanaka Eskobara sa dijelom političkih partija  upalila je alarm i u pokretu URA i kod Abazovića jer ''sluti'' na već viđenu situaciju sa Krivokapićevom vladom. Ali ovog puta, po svemu sudeći, Abazović će biti taj koji neće biti pregovarač niti će se šta pitati, iako je zamislio da ''vječno'' ostane premijer u tehničkom mandatu

Specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u proteklih deset dana imao je telefonski razgovor sa predsjednikom Demokrata Aleksom Bečićem, a nedavno se u Vašingtonu sastao sa liderima Evrope sad i Bošnjačke stranke Milojkom Spajićem i Ervinom Ibrahimovićem. Ono što odmah upada u oči je da u proteklih 15 dana u seriji razgovora nije bilo susreta sa kontroverznim premijerom i predsjednikom URA Dritanom Abazovićem. To je jasna poruka Abazoviću koja je stigla iz Vašingtona nakon prilično blijedog rezultata na lokalnim izborima u više crnogorskih gradova.

Suština se krije

Nakon razgovora Eskobara sa Bečićem, Spajićem i Ibrahimovićem objavljena su saopštenja koja su puna opštih rečenica, što i najbolje krije suštinu tih razgovora.

Bečić je saopštio je da je imao “dugotrajan” i prijateljski telefonski razgovor o aktuelnim političkim pitanjima sa Eskobarom i da su se saglasili “da su funkcionalne institucije i poštovanje Ustava put do rješenja svakog otvorenog pitanja u društvu, te da funkcionalnost Ustavnog suda mora biti prioritet svih prioriteta”. Bečić je uz poznate krilatice o borbi protiv kriminala i korupcije uz ponavljanje stava Demokrata da evropska, evroatlanska i građanska Crna Gora na njenom prozapadnom putu nema alternativu.

Spajić je napisao da su razgovarali o potrebi dalje izgradnje i unapređenja crnogorskih institucija, uz viziju evroatlantske Crne Gore – države ekonomskog prosperiteta i blagostanja za sve njene građane.

Najopširniji je u svom saopštenju bio Ibrahimović koji je ocijenio nakon sastanka sa Eskobarom da je izlazak iz trenutne krize moguć kroz konstruktivan politički dijalog u cilju rješavanja institucionalne krize, kao i kroz organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

“Ibrahimović je, govoreći o trenutnoj društveno-političkoj situaciji u državi i institucionalnoj krizi u kojoj se nalazi Crna Gora, izrazio zabrinutost i ponovio stav da je izlazak iz trenutne krize moguć kroz konstruktivan politički dijalog u cilju rješavanja institucionalne krize, kao i kroz organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora”, poručili su iz BS.

Scenario iz januara

Malo je vjerovati da je Eskobar u dugotrajnom razgovoru slušao Bečićeve fraze, a još manje je logično da Spajić i Ibrahimović na daleki put do Vašingtona pođu da bi se susreli i onda pričali o onom što mogu i porukama.

Odmah se uočava sličnost sa događajima s kraja prošle godine kada je nakon serije sastanaka sa Eskobarom i evropskim zvaničnicima prvo došlo do saradnje URA, SNP sa partijama manjina koja je rezultirala potpisivanjem sporazuma, a zatim i padom procrkvene Vlade Zdravka Krivokapića. Glavnu ulogu u tome imao je Dritan Abazović koji je sada van svakih priča.

Posljednja serija sastanaka Eskobara sa dijelom političkih partija  upalila je alarm i u pokretu URA i kod Abazovića jer ”sluti” na već viđenu situaciju sa Krivokapićevom vladom. Ali ovog puta, po svemu sudeći, Abazović će biti taj koji neće biti pregovarač niti će se šta pitati, iako je zamislio da ”vječno” ostane premijer u tehničkom mandatu.

Indikativno je da se u susretu sa Ibrahimovićem čak pomenuto održavanje vanrednih izbora, a to sve upućuje na činjenicu da proaktivna američka administracija želi da ispipa puls partija koje su deklarativno za NATO poput Demokrata i Evrope sad, dok je Bošnjačka stranka potencijalni partner.

U svim tim scenarijima Abazović i njegova URA su škratirani jer su ostali bez političke snage. Nakon izbora Abazović će biti na aparatima, ako uopšte i sačuva partiju do tada jer ga je prekjuče napustila potpredsjednica Jovana Marović. 

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
27.11.2022-09:26 09:26

Pa, Eskobar je direktno saopštio Abazoviću da na njega više ne računaju. Zašto bi poslije toga uopšte razgovarao sa njim?

Jako
27.11.2022-10:45 10:45

Hajahaha gle tepaju dritanu na aktuelno.me…

Jer samo he susretom sa Spajićem Escobar sebe srušio a ne dritana..

KLEMENTINA
27.11.2022-14:49 14:49

Trebala bi se ova opozicija malo zamislit evropa sad je dritan u odnosu na podoljuba.Ovi huškači sa strane bez problema nađu zamjenu za prethodne IZDAJNIKE ili ih imaju u rezervi pa samo čekaju trenutak da ih IZVUKU iz KONTEJNERA.

cetinje
27.11.2022-17:16 17:16

Ne treba Escobar bratu Abazdsu ima on Vucica i Ramu,jene nedjelje ga “izvodi u setnju”Vucic na povodnik i korpu na njuske,a druge nedjelje Rama,mada svi trojica su jednaki,taman za POVODAC kerovi svetosavski.

Tara
27.11.2022-22:44 22:44
Reply to  cetinje

Imas pravo..ovaj Mr.Eskobar..mi je nesto sumnjiv..slicno..ovoj nasoj ambasadorki..

COL
28.11.2022-03:44 03:44

Otkinuo je potonju granu na kojoj je śedao.

COL
28.11.2022-06:12 06:12

Pukovniku ili političkom pokojniku nema ko da piše.